5 grunner til at pasienten oppsøker Tannkontoret

5 viktige grunner til at pasienter på Tannkontoret oppsoker tannlegen

Tannkjøttet blør

Legger du noen gang merke til blødning når du pusser tennene? Dette er et vanlig problem, som kan være et tegn på en form for tannkjøttsykdom. Imidlertid er det vanligvis et tegn på betennelse i området, forårsaket av bakterier som har samlet seg på tennene. I de aller fleste tilfellene mellom tennene. Når du pusser tennene er det fortsatt 30% bakterier igjen på tennene dersom du ikke bruker noe for å holde det rent mellom tennene. 

Tips om hva du bør gjøre:

Sørg for å bruke tanntråd eller mellomromsbørste for å fjerne bakteriene mellom tennene.

Vær tålmodig, det vil fortsette å blø, ikke gi deg, blødningen forsvinner når bakteriene er borte. Du kan sammenligne det med en betennelse i fingeren, så lenge bakteriene ikke fjernes, vil heller ikke betennelsen i fingeren gå bort.

Tannkontoret i Sarpsborg har alltid fokus på forebyggende tannhelse, vi kommer med råd og veiledning om hvordan du kan holde munnen ren.

Se vår film med informasjon om blødning i tannkjøttet

Hull i tennene

De kan bli veldig skadelige hvis de ikke behandles i tide. Dette skyldes bakteriene i munnen din som produserer syre og angriper tannemaljen. Dette kan føre til hull i tannen. De aller fleste hull utvikler seg uten at du merker noen smerter. Når du har smerter har hullet som oftest utviklet seg langt. Derfor er det viktig med årlige kontroller, slik at tannlegen oppdager hull før det går unødvendig langt. 

Tannlege Gina svarer på om hull forsvinner av seg selv

Tannlege Morten forteller om hvorfor man ikke alltid borer når tannlegen finner hull

Løse tenner

Det er aldri hyggelig å oppdage at tennene dine begynner å løsne. Løse tenner er ikke bare funksjonelt og estetisk utfordrende, det kan også være et signal om underliggende tannkjøttsykdommer. Har du lagt merke til blødende og hovent tannkjøtt som etterlater spor av blod etter tannpuss og spising? Da bør du definitivt oppsøke tannlegen.

Det er faktisk slik at halvparten av nordmenn opplever tannkjøttsykdom en gang i løpet av livet. Tannkjøttsykdom  er en betennelse rundt tannens røtter; etter hvert brytes kjevebenet rundt røttene ned, og tennene kan begynne å løsne. Alvorlighetsgraden av tilstanden avhenger av hvor lenge den har utviklet seg. Tannkjøttsykdom er en tilstand som gradvis utvikler seg over tid og kan behandles, men den gir vanligvis ingen symptomer før kjevebeinet begynner å bli alvorlig skadet, og tennene blir løse.

Tidlig behandling er avgjørende. Hvis tannkjøttsykdom har utviklet seg over mange år, kan det være mer utfordrende å behandle, og tennene kan til slutt gå tapt. 

Faktorer som genetikk, kosthold og munnhygiene spiller alle en viktig rolle. Forskning har vist at genetikk kan spille en viktig rolle i predisponeringen for periodontitt. Men det er også viktig å huske på at en sunn livsstil og god munnhygiene kan bidra til å forebygge periodontitt.

Kort sagt, løse tenner bør ikke ignoreres. Det er viktig å oppsøke tannlege hvis du opplever symptomer på tannkjøttsykdommer. Jo tidligere tilstanden oppdages og behandles, jo bedre er sjansene for å bevare tennene og opprettholde god munnhelse.

Hva er tannkjøttsykdom? Tannlege Morten forklarer

Tannlege Thomas forteller om behandling og oppfølging av tannkjøttsykdom

Smerter

Tannpine kan være svært smertefullt, og det er viktig å få hjelp så raskt som mulig. 

Tannverk kan være et tegn på ulike tannproblemer, inkludert karies, tannkjøttsykdommer eller infeksjon. 

Stikkende, skjærende smerte

Stikkende, skarp, lynende smerte er ofte tegn på betennelse i tannnerven. Da trenger man kanskje en rotfylling. 

Murrende verk

Murrende tannverk fra en tann eller kjeven kan være tegn på at man har en betennelse rundt rotspissen. Smerten er oftest konstant. Hvis man har en betennelse rundt rotspissen trenger man rotfylling om man skal beholde tannen. Dersom man ikke ønsker rotfylling, må man foreta en tanntrekking for å fjerne betennelsen og dermed smerten.

Tannverk og hevelse

Iblant kan tannverk oppstå i forbindelse med hevelse. Det kan være en mindre hevelse i munnen, eller en større som også ses i ansiktet. Ofte er dette et resultat av en rotspissbetennelse som har gått igjennom kjevebenet og nå ligger i bløtvevet. Det skaper en tannbyll. Da må man behandle tannen og evt. tømme betennelsen med et lite kirurgisk snitt. Det er viktig å oppsøke tannlegen ved hevelser, da de kan spre seg. Har du feber og/eller svelgebesvær må du raskt oppsøke hjelp, ikke vent. 

Sårt tannkjøtt

Sårt, blødende tannkjøtt kan være tegn på tannkjøttbetennelse. Man kan få tannkjøttbetennelse av ulike årsaker, så snart man fjerner årsaken forsvinner som regel symptomene. Et viktig ledd i behandling av tannkjøttbetennelse er god munnhygiene og regelmessig tannpleie.

Sår i slimhinne

Sår i munnen forekommer og kan gjøre veldig vondt. Det finnes ulike sår og slimhinneforandringer. Vanligst er brannsår og bitesår, de gror av seg selv. Gnagsår er også vanlig,  da trenger man å fjerne årsaken til såret for at det skal gro. Proteser kan føre til gnagsår. Andre slimhinnelidelser er virus- og soppinfeksjoner, som også kan være plagsomme.

Det er mange ulike tilstander som gir sår i slimhinnen. Som regel skal sår i munnen gro i løpet av 10-14 dager. Sår eller slimhinneforandringer i munnen som ikke gror – med eller uten symptomer – skal alltid kontrolleres av tannlege eller tannpleier. 

Tannverk etter tanntrekking

Man kan være øm de første dagene etter tanntrekking. Dersom du følger rådene Tannkontoret gir etter behandling skjer tilheling raskt.

Smertene og hevelsen bør gradvis avta fra tredje dag. Imidlertid kan komplikasjoner som alveolitt (betennelse) oppstå dersom «skorpen» i hullet der tannen stod forsvinner for tidlig. Dersom du opplever uvanlige smerter 2-3 dager etter operasjonen, bør du kontakte oss for en konsultasjonstime.

Tannpine kan også være en årsak til akutt tannbehandling. Tannpine kan være svært smertefullt, og det er viktig å få hjelp så raskt som mulig. Tannkontoret oppfordrer deg til å ringe på 69115980 for å bestille en akutt tannlegetime i Sarpsborg dersom du opplever tannpine.

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Det du trenger å vite: Tannhelsetjenestens kompetansesenter Rogaland utførte to forskningsstudier av ungdommers kunnskaper om syreskader. Den viste at de unge har god kunnskap om hull i tennene, men dårlig kunnskap om syreskader.  Hva er syreskader på tennene? Når...

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter. Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens...