Vanlige spørsmål

Hvis man ikke møter til avtalt time, koster det noe?

Avbestilling av timen små skje senest 48 timer i forveien (virkedager). Pasienter som ikke stiller til timen og ikke har avbestilt, belastes med et gebyr.

Vi ber om at timeavtaler følges som en respekt for oss, våre tjenester og for alle våre andre pasienter.

Jeg ser dere holder åpent på kveldstid. Er det dyrere priser etter 16:00?

Nei, vi har samme priser hele åpningstiden.

Forrige tannlegen min ville ikke gi meg bedøvelse hvis det var små hull. Men jeg vil ha bedøvelse uansett. Kan jeg få det?

Du vil alltid bli spurt om du vil ha bedøvelse før vi gjør noe. Mange pasienter vil gjerne ha full bedøvelse uansett hvor liten behandlingen er. Du bestemmer!

Dårlig ånde

Dårlig ånde kommer oftest fra selve munnen. Dårlig ånde er et resultat av bakterier som lever i kroppen og gir fra seg produkter. Dette betyr at bakteriene blander seg med matprodukter, blod og vev, og danner svovel. En god munnhygiene og behandling av eventuell tann-løsningssykdom er veldig viktig for å bli kvitt vond lukt fra munnen. Bruk tanntråd og noe alternativt som munnskyld, tyggegummi eller pastiller og vær nøye med rengjøring mellom tennene en gang pr dag.

Vanskelig å komme til mellom alle tenne? Det finnes mange ulike løsninger tilpasset de ulike tannsett og munnhuler. Søk råd hos din tannlege.

Hull

Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet.

Tidligere boret tannlegene opp store hull også ved små kariesangrep, i dag gjør vi ikke det, dagens behandling er mye mer skånsom.
Vi behandler dine tenner så skånsomt som mulig, men dersom hullet i tannen er blitt for stort må vi legge en fylling.
Det kan velges mellom en rekke ulike fyllingsmaterialer og teknikker.

Det er ikke alltid lett å kjenne at man har et hull i en tann, noen ganger kan dette oppdages ved at det iser, andre ganger er man ikke klar over det. Ved jevnlig kontroll vil tannlegen din kunne fange opp begynnende eller større hull.

Munntørrhet

Munntørrhet er fornemmelsen av at det mangler spytt i munnen. Munntørrhet skyldes ofte at spyttkjertlene lager for lite spytt, men kan også skyldes endringer i spyttets sammensetning. Føler du deg derimot ofte eller konstant tørr i munnen, er det viktig å finne årsaken.

Du kan øke spyttproduksjonen ved å tygge en sukkerfri tyggegummi. På apoteket får du kjøpt sukkerfri tyggegummi med fluor som kan være nyttig for å gi tennene ekstra beskyttelse.

Regler hvor NAV skal betale

Skal NAV betale behandlingen din, er du hjertelig velkommen til oss:

Dersom du skal ha kostnadsoverslag fra NAV gjelder følgende regler:

 1. Du må ha en saksbehandler som har sagt at det er ok å søke om kostnadsoverslag.
 2. Du må betale første timen selv 1500 kr (undersøkelse, bilder, overslag). Beløpet kan bli høyere dersom vi må ta ekstra utstyr.
 3. Skal NAV betale første timen, må de har bekreftet dette direkte til oss via mail eller pr telefon før timen.
 4. Flyktninger betaler aldri første timen selv. Det gjør NAV. Helsesøster/Tannkontoret bestiller tolk.
 5. Vi sender søknaden for deg, du får svar i Digipost eller pr brev fra NAV.
 6. Ikke-møtt gebyr må dekkes av pasienten selv, og må betales før ny time settes opp.

Det er viktig å være obs på at det kun er helt nødvendig behandling som dekkes av NAV, det betyr at bleking, rotfylling av tenner langt bak som man kan klare seg uten, tannkjøttbehandling er eksempler på behandling NAV som regel ikke dekker.

NAV ønsker at behandlingen skal gjennomføres innen en viss tid, går det over denne tiden pga mange flyttinger av timer eller ikke-møtt kan du risikere å miste støtten.

Tannkontoret utfører ingen behandlinger som ikke er godkjent av NAV. Oppstår det behov for akutt behandling underveis, må du kontakte NAV som gir oss tilbakemelding på om de dekker akutt eller ikke. De kan ringe oss på 69115980 eller sende oss mail til post@tannkontoret.no

Har dere tannregulering for voksne?

Vi tilbyr tannregulering for voksne. Dere kan lese mer om regulering for voksne her: Tannregulering for voksne i Sarpsborg

Har dere en prisliste?

Ja. Du finner en full prisliste her på vår nettside. Prislistene har vi tilgjengelig i resepsjonen vår.

Vi er vant til å møte mennesker med ulike ønsker og behov. Vi gir deg informasjon, anbefalinger og ulike forslag med ulike priser. Men det er du som bestemmer!

Når er visdomstennene et problem?

De færreste får problemer med visdomstennene, men noen kan imidlertid få store plager.

De vanligste problemene er:

 • Infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan noen ganger føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake.
 • Tannråte og hull (karies).

Andre årsaker kan være:

 • Skade på andre tenner.
 • Cyste (et hulrom fylt med væske) i kjeven. Cysten kan skade kjevebenet eller nærliggende tenner.
 • At det blir for trangt i kjeven. En visdomstann omtales som innkilt hvis den ikke klarer å trenge skikkelig gjennom tannkjøttet, ofte fordi det ikke er nok plass eller hvis tannen vokser i feil retning. Oppstår det komplikasjoner bør tannen trekkes.
Det er mange tannleger på klinikken, kan jeg velge hvem jeg vil gå til?

Ja, det kan du. I noen tilfeller vet vi at vi har andre kolleger på klinikken med bedre kompetanse innen enkelte felt og da er vi ikke redd for å søke hjelp og råd. Men du vil hele tiden ha din faste tannlege som passer på deg, dersom du av en eller annen grunn ønsker å bytte til en annen tannlege på huset, er det selvsagt uproblematisk. Vi prøver å samle all kompetanse her på klinikken slik at vi slipper å sende deg til spesialister andre steder.

Hva er rotfylling?

Rotbehandling/ rotfylling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, som karies, om det er mulig. De fleste rotbehandlinger skyldes at bakterier fra et hull i tannen er kommet helt inn til nerven og forårsaket betennelse, noen ganger med tannverk som symptom. Tannlegen renser ut rotkanalene, desinfisert og tettet igjen med et rotfyllingsmateriale. Slag og skader på tennene kan også føre til at nerven dør, slik at man må rotfylle tannen.

Misfarging / Fargeforandring

Det en normal prosess at tenner med alderen blir mørkere, gjerne gulere eller gulbrune. Det som kalles misfarging av tenner, kan oppstå enten innenfra i tannen eller utenfra. Estetisk tannbehandling handler om justeringer av tennenes utseende. Med moderne teknikker kan man i dag forbedre både tennenes farge og form.

Føler du at tennene dine har endret farge, sjenerer det deg? Ta kontakt med din tannlege så kan dere sammen sette opp et passende behandlingsforløp.

Blødende tannkjøtt

Tannkjøttet kan i blant blø lett ved rengjøring. Dette kan bety at man har fått en inflammasjon (betennelse). Den vanligste årsaken til dette er at bakterier har fått sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttslommene rundt tennene.

Inflammasjon forebygges med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring.
Tannbørsten er en bra start, men tanntråd eller tannstikker er faktisk enda viktigere.

Er fluor farlig?

Fluortannkrem er ikke farlig. Tannlegeforeningen skriver følgende om fluor:

Er det den samme fluoren i tannkrem som nå er forbudt i skismøring?

Fluor i tannkrem er ikke det samme stoffet som gassen fluor som nå er forbudt i skismøring. Det vi i dagligtalen kaller fluor i tannkrem er egentlig fluorider, det vil si fluorforbindelser, som har helt andre egenskaper. Fluoridene som finnes i tannkrem finnes også i en rekke helt vanlige produkter som te og fiskehermetikk og noen steder også i drikkevannet, både naturlig og som tilsetning.

Er det farlig å bruke fluor(id)tannkrem?
Det er ikke farlig å bruke fluortannkrem fordi mengden fluorider i tannkremen er så liten og det skal ekstremt store doser til for at det skal føre til forgiftning. I Norge anbefaler helsemyndighetene tannpuss to ganger per dag med tannkrem med fluorinnhold fra 1000 til 1500 ppm. For at akutt fluorforgiftning skal oppstå, må et barn innta minimum 5 mg fluor per kilo kroppsvekt. Det er 25 – 100 ganger anbefalt dose. Hvis en voksen person svelger en hel tube tannkrem, kan han/hun få vondt i magen. For å komme i livsfare må man imidlertid få i seg seks og en halv tube.

Barn som får i seg for høy dose over tid kan få dental fluorose. Det er ikke farlig, men forstyrrer produksjonen av emalje og kan gi misfarging av tennene (flekker). Siden barn oftere svelger tannkremen enn voksne inneholder barnetannkremene litt mindre fluor og har ofte en mildere smak som barn liker. Det er ikke noe i veien for at barn bruker vanlig tannkrem, men da må man passe på å ikke bruke for stor mengde.

Anbefaler Tannlegeforeningen fortsatt å bruke fluortannkrem?

Absolutt. Fluortannkrem er ikke farlig, og forskningen viser klart og tydelig at fluortannkrem både virker og at det er en enkel, trygg og billig investering for tannhelsen. Både norske og internasjonale helsemyndigheter fremhever fluortannkremens betydning for å redusere tilveksten av karies (hull i tennene). Fluoridene styrker tannemaljen og gjør den mer motstandsdyktig mot syreangrep. Konsekvensene for den enkelte ved ikke å bruke fluortannkrem vil være en markant økning av faren for karies. Dette kan gi livsvarige konsekvenser for tannhelsen, behandlingen er i hovedsak irreversibel, og vil sannsynligvis medføre behov for oppfølging og reparasjon/utskifting.

Hva hvis jeg ikke har råd til å gå til tannlegen?

Vi har gode betalingsløsninger på tannbehandling via vår samarbeidspartner Svea Finans.

Les mer: betaling av tannlegetimen din