Vanlige spørsmål

Hvis man ikke møter til avtalt time, koster det noe?

Avbestilling av timen små skje senest 48 timer i forveien (virkedager). Pasienter som ikke stiller til timen og ikke har avbestilt, belastes med et gebyr.

Vi ber om at timeavtaler følges som en respekt for oss, våre tjenester og for alle våre andre pasienter.

Regler hvor NAV skal betale

Skal NAV betale behandlingen din?

Da er du hjertelig velkommen til oss:

Dersom du skal ha kostnadsoverslag fra NAV gjelder følgende regler:

  1. Du må ha en saksbehandler som har sagt at det er ok å søke om kostnadsoverslag.
  2. Du må betale første timen selv 1500 kr (undersøkelse, bilder, overslag). Beløpet kan bli høyere dersom vi må ta ekstra utstyr.
  3. Skal NAV betale første timen, må de har bekreftet dette direkte til oss via mail eller pr telefon før timen.
  4. Flyktninger betaler aldri første timen selv. Det gjør NAV. Helsesøster/Tannkontoret bestiller tolk.
  5. Vi sender søknaden for deg, du får svar i Digipost eller pr brev fra NAV.
  6. Ikke-møtt gebyr må dekkes av pasienten selv, og må betales før ny time settes opp.

Det er viktig å være obs på at det kun er helt nødvendig behandling som dekkes av NAV, det betyr at bleking, rotfylling av tenner langt bak som man kan klare seg uten, tannkjøttbehandling er eksempler på behandling NAV som regel ikke dekker.

NAV ønsker at behandlingen skal gjennomføres innen en viss tid, går det over denne tiden pga mange flyttinger av timer eller ikke-møtt kan du risikere å miste støtten.

Tannkontoret utfører ingen behandlinger som ikke er godkjent av NAV. Oppstår det behov for akutt behandling underveis, må du kontakte NAV som gir oss tilbakemelding på om de dekker akutt eller ikke. De kan ringe oss på 69115980 eller sende oss mail til post@tannkontoret.no

Jeg ser dere holder åpent på kveldstid. Er det dyrere priser etter 16:00?

Kveldsåpen tannlege i Sarpsborg!

Vi holder kveldsåpent de fleste dagene. Prisene for tannlegebehandling er de samme på dagtid og kveldstid. 

Forrige tannlegen min ville ikke gi meg bedøvelse hvis det var små hull. Men jeg vil ha bedøvelse uansett. Kan jeg få det?

Du bestemmer om du vil ha en smertefri tannlegebehandling! 

Du vil alltid bli spurt om du vil ha bedøvelse før vi gjør noe som vil medføre smerter. Mange pasienter vil gjerne ha full bedøvelse uansett hvor liten behandlingen er. Du bestemmer!

Dårlig ånde

Råd for å unngå dårlig ånde 

Dårlig ånde kommer oftest fra selve munnen. Dårlig ånde er et resultat av bakterier som lever i kroppen og gir fra seg produkter. Dette betyr at bakteriene blander seg med matprodukter, blod og vev, og danner svovel. En god munnhygiene og behandling av eventuell tann-løsningssykdom er veldig viktig for å bli kvitt vond lukt fra munnen. Bruk tanntråd og noe alternativt som munnskyll, tyggegummi eller pastiller og vær nøye med rengjøring mellom tennene en gang pr dag.

Vanskelig å komme til mellom alle tenne? Det finnes mange ulike løsninger tilpasset de ulike tannsett og munnhuler. Søk råd hos din tannlege.

Hull

Hvordan får man hull?

Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet.

Tidligere boret tannlegene opp store hull også ved små kariesangrep, i dag gjør vi ikke det, dagens behandling er mye mer skånsom.
Vi behandler dine tenner så skånsomt som mulig, men dersom hullet i tannen er blitt for stort må vi legge en fylling.
Det kan velges mellom en rekke ulike fyllingsmaterialer og teknikker.

Det er ikke alltid lett å kjenne at man har et hull i en tann, noen ganger kan dette oppdages ved at det iser, andre ganger er man ikke klar over det. Ved jevnlig kontroll vil tannlegen din kunne fange opp begynnende eller større hull.

Munntørrhet

Hvorfor er jeg munntørr?

Munntørrhet er fornemmelsen av at det mangler spytt i munnen. Munntørrhet skyldes ofte at spyttkjertlene lager for lite spytt, men kan også skyldes endringer i spyttets sammensetning. Føler du deg derimot ofte eller konstant tørr i munnen, er det viktig å finne årsaken.

Du kan øke spyttproduksjonen ved å tygge en sukkerfri tyggegummi. På apoteket får du kjøpt sukkerfri tyggegummi med fluor som kan være nyttig for å gi tennene ekstra beskyttelse.

Har dere tannregulering for voksne?

Invisalign i Sarpsborg 

Vi tilbyr tannregulering for voksne. Dere kan lese mer om regulering for voksne her: Tannregulering for voksne i Sarpsborg

Hvorfor iser det i tennene mine?

Mange tar kontakt med Tannkontoret fordi de plaget med ising i tennene.
Den vanligste årsaken til slike plager er følsomme tannhalser.

Feil bruk av tannbørsten, eller en betennelse i tannkjøtt og tannfeste, kan over tid få tannkjøttet til å trekke seg tilbake. Den blottlagte rotoverflaten er ikke beskyttet, og vil ofte være følsom for kaldt, syrlig eller ved berøring, for eksempel ved tannbørsting.

På lengre sikt kan feil børsteteknikk medføre slitasjeskader på selve tannen. Dersom skaden blir dyp, kan det bli nødvendig å reparere tannen med en fylling.

For å lindre følsomme tannhalser kan du:

  • børste skånsomt og bruke myk tannbørste.
  • skylle med fluorskyll daglig.
  • bruke spesialtannkrem mot ising. Tannlegen eller tannpleieren kan komme med gode råd om hvilken tannkrem som bør benyttes.
  • ikke skylle ut tannkremen etter børsting, men la den virke i munnen.
  • smøre spesialtannkrem mot ising eller plassere en fluortablett på den følsomme tannhalsen, og la den virke på tannen.
  • få behandlet tannhalsen med effektiv fluorlakk hos tannlege eller tannpleier.

Andre årsaker til ising i tennene

Dype eller utette fyllinger, større kariesangrep og sprekkdannelser i tennene kan også medføre ising. Ofte vil tannlegen kunne løse problemet ved å legge en tett fylling i tannen. Dersom nerven er for skadet, kan det være nødvendig å rotfylle tannen først.

Hvor smittsomt er munnsår (herpes)?

Forkjølelsessår forårsakes av et virus (herpes). Sårene starter med kløe og prikking i huden på og rundt leppene. Etter hvert dannes små væskefylte blemmer som bryter ut i sår.

Store deler av befolkningen er smittet med herpesvirus, men langt fra alle får utbrudd av forkjølelsessår. Viruset “sover” i kroppen og kan reaktiveres i perioder med nedsatt immunforsvar, for eksempel ved en forkjølelse. Andre årsaker til utbrudd kan være perioder med stress eller om man er utsatt for sterkt sollys.

Informer tannlegen på forhånd dersom du har tannlegetime samtidig med et aktivt herpessår. Munnsår er veldig smittsomt. Dersom det er forsvarlig, må timen flyttes. Grunnen til dette er først og fremst for å beskytte deg selv for å unngå spredning til andre steder i ansiktet ditt.

Viktige råd

  • Oppretthold grundig håndhygiene i perioder med utbrudd og unngå å ta direkte på sårene. Vær oppmerksom på at herpesvirus kan smitte til andre steder på kroppen.
  • Det er også lett å smitte andre når såret er aktivt. Unngå derfor kyssing og ikke drikk av samme flaske som andre.
  • Bruk munnsårplaster. Dette fås på apotek og kan lindre ubehag ved utbruddet samtidig som det hindrer videre smitte.
  • Unngå sterk sol. Bruk eventuelt leppepomade med høy solfaktor.
Kan tannlegen se at jeg snuser?

Slimhinnen der snusen ligger, reagerer ved å bli rød og irritert. Etter lengre tids fast snusing blir slimhinnen hvitlig, fortykket og rynkete. Om man slutter å snuse, vil slike forandringer normaliseres etter en tid.

Tannkjøttet kan også påvirkes av snusbruk. Man kan etter hvert se at tannkjøttet trekker seg tilbake og etterlater en blottlagt rot der snusen ligger. Selv om man slutter å snuse, vil tannkjøttet ikke komme på plass igjen.

Når det gjelder tennene, vil disse kunne misfarges som følge av snusing. Både sprekkdannelser i emaljen og overgangen mellom tenner og fyllinger er steder der fargestoffer fra snusen vil kunne sette seg og bidra til et skjemmende smil.

Er det farlig å gå til tannlegen når jeg er gravid?

Røntgenbilder: Røntgenbilder tatt med dagens teknikk har svært lav stråledose og er derfor ikke skadelig for fosteret.

Bedøvelse: Bedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan også brukes av ammende.

Tannbehandling: Vanlig tannbehandling kan stort sett utføres som normalt under svangerskapet. Om mulig legges nødvendig tannbehandling til 2. trimester. Akutt behandling og smertelindring kan utføres ved behov under hele svangerskapet.

Hvorfor får jeg så mye tannstein?

Tannstein er et hardt, forkalket belegg som fester seg til tannoverflatene.

Manglende renhold vil føre til at et mykt bakteriebelegg (plakk) utvikles på tennenes overflate. Plakket dannes først der det er vanskeligst å holde rent, for eksempel mellom tennene og langs tannkjøttskanten. Over tid kan dette belegget forkalkes ved at det binder til seg kalkstoffer fra spyttet. Denne typen tannstein dannes hyppigst der spytt tømmes ut i munnen på baksiden av tennene i underkjevens front, og fra spyttkjertler i kinnet på utsiden av jekslene i overkjeven.

Bakteriebelegg (plakk) som ligger langs tannkjøttskanten kan over tid føre til at tannkjøttet blir betent. Tannkjøttet blir da hovent og ligger løsere inntil tannen. Slik legges forholdene til rette for at bakteriene og plakket kan trekke ned under tannkjøttkanten og etter hvert bli forkalket der. Denne typen tannstein utvikles sakte, og er en hovedfaktor i utviklingen av tannløsningssykdommen periodontitt (også kjent som pyrea)

Det viktigste man kan gjøre for å redusere mengden tannstein er å holde tennene rene.

Mengden tannstein som dannes vil kunne variere fra person til person og avhenger av både renhold og spyttets sammensetning. Når tannsteinen først har etablert seg sitter den så godt fast at man bør oppsøke profesjonell hjelp for å få den fjernet. Tannlegene på Tannkontoret informerer deg dersom de anbefaler en ekstra rens i året.

Kan man bli kvitt tannkjøttsykdom?

Tannlege eller tannpleier starter med en grundig undersøkelse der sykdommens alvorlighetsgrad kartlegges. Det lages deretter et individuelt tilpasset behandlingsopplegg.

God munnhygiene er en forutsetning for at behandlingen av periodontitt skal bli vellykket. Behandlingen vil derfor innledes med hygieneopplæring. Det blir da demonstrert korrekt børsteteknikk og gitt opplæring i bruk av hjelpemidler for renhold mellom tennene.

Neste behandlingstrinn består i å fjerne belegg og tannstein fra tennenes rotoverflate. Målet er å etterlate glatte rotoverflater slik at det blir lettere å holde tennene rene.

Behandlingen er tidkrevende og strekker seg vanligvis over flere tannlegebesøk. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med kirurgisk behandling for å få tilgang til rotoverflatene og kontroll over periodontitten.

Har du først fått tannkjøttsykdom blir du aldri kvitt den, men sykdommen kan stoppe opp om du er flink til å følge tannlegens råd.

Munnhygienen må kontrolleres, og instruksjonen må gjerne repeteres.
Selv om behandlingen utføres korrekt og etter beste evne, kan man ikke utelukke at tenner likevel går tapt på sikt.

Andre forhold ved periodontitt

• Det er påvist at røyking fremskynder utviklingen av periodontitt og gir et dårligere behandlingsresultat. Det er derfor anbefalt å slutte å røyke.

• Stress, nedsatt immunforsvar, enkelte sykdommer og medisinbruk kan gjøre at nedbrytningen av kjevebenet skjer raskere. Arv er også en viktig faktor. Vær derfor ekstra oppmerksom dersom du vet at andre i familien har hatt problemer med tannkjøttet.

• Etter folketrygdloven § 5-6 kan det gis stønad til systematisk behandling av periodontitt. Det kan også gis stønad til å erstatte tenner som er gått tapt som følge av periodontitt.

Kan hull i tennene forsvinne?

Vi deler hull i tennene inn i grad 1 til 5.

Grad 1 og 2 rører vi aldri med bor og fylling. Med godt og riktig renhold kan grad 1 og 2 som er ytterst på tannen holde seg stabilt i mange år. Noen ganger kan tannlegen også vurdere å observere grad 3.

Grad 3-5 blir reparert hos tannlegen. Da fjerner tannlegen bakteriene og legger en fylling. Av og til er hullet så dypt at tannen må rotfylles.

Det er viktig at du følger opp på kontrollene hos tannlegen slik at tannlegen på Tannkontoret oppdager en eventuell utvikling før det går for langt.

Hva ser tannlegen etter på en årskontroll?

De fleste forbinder tannlegebesøket med en sjekk etter hull i tennene. Det er flere tilstander tannlegen din ser ett.

Gingivitt: betennelse i tannkjøttet som medfører hevelse, ømhet og blødning ved berøring. Vil oftest gå over ved grundigere renhold over tid.

Periodontitt: betennelse i tennenes støttevev som kan få tennene til å løsne. Ca. 10 % av den voksne befolkningen i Norge er disponert for alvorlige former for periodontitt.

Diverse sårdannelser: For eksempel after (munnskold)

Slimhinneforandringer: For eksempel Lichen planus kan ha ulike overflater og farge (rødlig eller hvit). Bør følges med på, eventuelt ta biopsi dersom mistanke om ondartet utvikling.

Sopp: Kan opptre for eksempel etter langvarige antibiotikakurer eller ved nedsatt immunforsvar. Eller ved protesebruk.

Kreft: Ta kontakt med tannlege eller lege dersom du oppdager sårdannelser som ikke vil gro. Vil ofte opptre i forbindelse med tunge eller leppe.

Infeksjoner: kan f.eks. komme fra tenner med hull inn til nerven, delvis frembrudte visdomstenner eller ved periodontitt (sykdom som får tenner til å løsne). Kjennetegnes ved hevelse, rødhet, smerte, pussdannelse. Kan også forekomme feber og nedsatt allmenntilstand. Bør i første omgang behandles ved at puss dreneres, eventuelt i kombinasjon med antibiotika.

Skader etter snus: slimhinneforandringer vil vanligvis normaliseres dersom man slutter å snuse, større skader f.eks. i tannkjøttet vil være permanente.

Kjevecyster: kan være vanskelige å oppdage på annen måte enn ved røntgenbilder.

Dette er bare en liten del av de tilstandene man kan finne i munnhulen, de alvorlige tilstandene er heldigvis noe man sjelden får. Det anbefales likevel at man får munnen kontrollert regelmessig hos tannlege.

Har dere en prisliste?

Ja. Du finner en full prisliste her på vår nettside. Prislistene har vi tilgjengelig i resepsjonen vår.

Vi er vant til å møte mennesker med ulike ønsker og behov. Vi gir deg informasjon, anbefalinger og ulike forslag med ulike priser. Men det er du som bestemmer!

Når er visdomstennene et problem?

Våre tannleger i Sarpsborg er flinke til å fjerne visdomstenner

De færreste får problemer med visdomstennene, men noen kan imidlertid få store plager.

De vanligste problemene er:

  • Infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan noen ganger føre til infeksjon i kinnet, halsen, eller kjevebeinet. Infeksjoner behandles med antibiotika, men kan komme tilbake.
  • Tannråte og hull (karies).

Andre årsaker kan være:

  • Skade på andre tenner.
  • Cyste (et hulrom fylt med væske) i kjeven. Cysten kan skade kjevebenet eller nærliggende tenner.
  • At det blir for trangt i kjeven. En visdomstann omtales som innkilt hvis den ikke klarer å trenge skikkelig gjennom tannkjøttet, ofte fordi det ikke er nok plass eller hvis tannen vokser i feil retning. Oppstår det komplikasjoner bør tannen trekkes.
Kan jeg velge hvilken tannlege jeg vil gå til?

Ja, det kan du. I noen tilfeller vet vi at vi har andre kolleger på klinikken med bedre kompetanse innen enkelte felt og da er vi ikke redd for å søke hjelp og råd. Men du vil hele tiden ha din faste tannlege som passer på deg, dersom du av en eller annen grunn ønsker å bytte til en annen tannlege på huset, er det selvsagt uproblematisk. Vi prøver å samle all kompetanse her på klinikken slik at vi slipper å sende deg til spesialister andre steder.

Hva er rotfylling?

Rotbehandling/rotfylling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, som karies, om det er mulig. De fleste rotbehandlinger skyldes at bakterier fra et hull i tannen er kommet helt inn til nerven og forårsaket betennelse, noen ganger med tannverk som symptom. Tannlegen renser ut rotkanalene, desinfisert og tettet igjen med et rotfyllingsmateriale. Slag og skader på tennene kan også føre til at nerven dør, slik at man må rotfylle tannen.

Misfarging / Fargeforandring

Hvorfor er mine tenner gule? 

Det en normal prosess at tenner med alderen blir mørkere, gjerne gulere eller gulbrune. Det som kalles misfarging av tenner, kan oppstå enten innenfra i tannen eller utenfra. Estetisk tannbehandling handler om justeringer av tennenes utseende. Med moderne teknikker kan man i dag forbedre både tennenes farge og form.

Føler du at tennene dine har endret farge, sjenerer det deg? Ta kontakt med din tannlege så kan dere sammen sette opp et passende behandlingsforløp.

Blødende tannkjøtt

Hvorfor blør det fra tannkjøttet? 

Tannkjøttet kan i blant blø lett ved rengjøring. Dette kan bety at man har fått en inflammasjon (betennelse). Den vanligste årsaken til dette er at bakterier har fått sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttslommene rundt tennene.

Inflammasjon forebygges med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring.
Tannbørsten er en bra start, men tanntråd eller tannstikker er faktisk enda viktigere.

Er fluor farlig?

Fluortannkrem er ikke farlig. Tannlegeforeningen skriver følgende om fluor: Fakta om fluor! 

Hva hvis jeg ikke har råd til å gå til tannlegen?

Priser Tannkontoret  

Vi har gode betalingsløsninger på tannbehandling via vår samarbeidspartner Svea Finans.

Les mer: betaling av tannlegetimen din 

Er det farlig å ta røntgenbiler?

Stråledosen man blir utsatt for ved røntgenopptak, er med dagens teknologi svært liten. Dette gjelder både for vanlige røntgenbilder og panoramarøntgen. Det anses derfor ikke som noen helserisiko å ta røntgenbilder, heller ikke for barn eller gravide. Man må likevel huske på at det er frivillig å ta røntgenbilder. Om man velger å la være, kan imidlertid resultatet bli at tannlegen ikke kan foreta en god nok undersøkelse av tennene.

Hva er syreskader på tennene?

Syreskader på tennene er noe vi på Tannkontoret ser oftere og oftere. Kostholdet har endret seg, og både mat og drikke kan inneholde skadelige syrer. Hyppig inntak av brus, juice og sportsdrikker kan over tid gi store skader på tennene. Det samme gjelder for ulike typer av frukt, for eksempel sitrusfrukter.

Typiske tegn på syreskader er:

  • tynnslitt emalje
  • ising i tennene
  • hakker/ groper i emaljen
  • tenner med gulere felter og mattere overflate

Syreskader er permanente og det er derfor viktig at de oppdages tidlig.
Slik kan man sette inn tiltak for å forhindre alvorlige skader på tennene.

Hvordan beskytte tennene mot syreskader:

  • Unngå småspising mellom måltidene.
  • Avslutt måltidet med basiske matvarer som f.eks. ost eller melk.
  • Drikk mindre brus, juice og syreholdige sportsdrikker.
  • Det kan være lurt å skylle munnen med vann etter inntak av syrlig mat og drikke.
  • Vent en time med å pusse tennene etter inntak av syrlig mat og drikke.
  • Bruk myk tannbørste og ikke børst for hardt.
  • Skyll regelmessig med fluor. Fluor vil styrke emaljen og forebygge videre skader.

Hyppige sure oppstøt og spiseforstyrrelser som medfører oppkast kan også gi syreskader på tennene. Om du lider av dette, bør fastlegen kontaktes.

Vi på Tannkontoret følger med på dine syreskader ved de faste regelmessige kontrollene dine. Har du syreskader vil tannlegen informere deg.

Hvorfor har jeg dårlig ånde?

Dårlig ånde kan ha flere årsaker, ofte er det på grunn av forhold i munnen.
Der finner man bakterier som bryter ned matrester og danner svovelgasser som lukter vondt.

Hva kan man gjøre for å unngå dårlig ånde?

  • Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. Bytt derfor børsten når du ser at busten begynner å sprike. Har du proteser, må også disse rengjøres.
  • Mye plakk og bakterier samler seg mellom tennene. Rengjør derfor mellom tennene minst en gang per dag. Tanntråd er et effektivt hjelpemiddel mot dårlig ånde.
  • Husk å pusse tungen! Bruk tannbørsten til å børste tungen. Det er også mulig å få kjøpt spesialbørste til tungen på apotekene.
  • Sinkholdige preparater kan også være med på å nøytralisere dårlig ånde. Disse kommer blant annet i tablettform, som tannkrem med sink eller som skyllevæsker.
  • Husk å spise, det stimulerer også spyttproduksjonen og er dermed med på å nøytralisere dårlig ånde.
  • Få munnen kontrollert hos tannlege eller tannpleier hvert år. Slik vil man kunne oppdage hull i tennene, tannkjøtts-sykdommer eller infeksjoner i munnhulen som kan gi dårlig ånde. Tannlegene på Tannkontoret anbefaler en ekstra rens i året om man er plaget med mye tannstein/belegg.

Enkelte sykdommer kan også gi dårlig ånde. Eksempler på slike er betente mandler, luftveis-infeksjoner, diabetes og leversykdom. I tillegg vil munntørrhet gi gode forhold for bakterievekst og dermed også kunne gi dårlig ånde.

Dersom det mistenkes at slike forhold er årsaken til dårlig ånde, bør fastlegen kontaktes.

Hvor lenge varer munnskold (after)?

After (munnskold) er små, smertefulle sår som opptrer i munnhulen. Sårene er runde og dekket av en gulaktig hinne med en hissig, rød sone rundt. De forsvinner av seg selv i løpet av 1-2 uker.

After kan oppstå både på tungen, innsiden av leppene og ellers i munnen. Siden de er smertefulle, kan både spising, snakking og bruk av tannbørsten være ubehagelig.

Hvorfor får man after?

Man vet ennå ikke eksakt hvorfor after oppstår, men mye tyder på at problemet kan være arvelig. Vi på Tannkontoret opplever at det er flere utløsende faktorer:

Stress: Mange får hyppigere after i perioder med stress. Dette kan skyldes at immunforsvaret er noe dårligere.

Traumer: Bittsår eller skader på slimhinnen fra for eksempel tannbørsten kan utløse after.

Tannkrem: Tannkrem som inneholder såpestoffet natriumlaurylsulfat (SLS) ser ut til å utløse after hos enkelte. Bytt til en tannkrem uten SLS, f.eks Zendium.

Reaksjon på matvarer: Det ser ut til at enkelte får hyppigere after ved inntak av for eksempel sjokolade, mandler, tomat, syrlige drikker. m.m

Vitaminmangel: Stadige utbrudd av after kan skyldes mangel på vitamin B, folinsyre eller jern.

Tarmsykdom: After kan forekomme ved enkelte tarmsykdommer, for eksempel cøliaki.

Behandling av after

Det finnes ingen kur mot after. Behandling som kan tilbys er derfor ofte basert på produkter som skal lindre symptomene ved å legge seg som en beskyttende hinne over såret.

Om man ofte er plaget med after, bør man forsøke å finne den utløsende årsaken. Slik kan man redusere hyppigheten av utbruddene. Ofte kan det være god hjelp å lage en slags dagbok hvor man noterer hva man spiste, stress, søvn, når aftene oppstod.

Enkelte er plaget med særlig store og smertefulle after. I slike tilfeller kan medisinsk behandling forsøkes. Ta kontakt med Tannkontoret, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.

Når kommer melketennene?

Et komplett melketannsett har 20 tenner.
Tallene i frembruddsskjemaet er gjennomsnittstall. Det er derfor viktig å huske på at tidspunktet for frembrudd kan variere med flere måneder og mye er innenfor «normalen».

Helsenorge kan du lese om hvor mange tenner man skal miste som barn.

Når kommer voksentennene?

Når de permanente(voksne) tennene utvikler seg, løser de opp røttene til melketennene. Dette gjør at melketennene løsner og faller ut. Husk at det er store variasjoner.

Helsenorge kan du lese når voksentennene kommer.

Hvordan vet man at man har tannkjøttsykdom?

Periodontitt også kalt pyrea er en betennelse i tennenes støttevev. Betennelsen kan skyldes dårlig munnhygiene og gjør at kjevebenet rundt tennene brytes ned. Om tilstanden ikke behandles, kan det føre til at tenner løsner og må fjernes.

Ved periodontitt er det få symptomer. Enkelte vil likevel kunne oppleve dårlig ånde og blødning fra tannkjøttet. Tannkjøttet vil også være noe ømt og hovent. Senere vil tenner kunne bli løsere, og eventuelt flytte på seg.

Om du ikke pusser tennene dine kan det gi en overfladisk betennelse i tannkjøttet (gingivitt). Tannkjøttet blir da hovent og får en mørkere rødfarge. Det vil også blø ved berøring og føles ømt. Dette skyldes bakterier og mykt belegg som blir liggende langs tannkronen.

Dersom belegget ikke fjernes beveger bakteriene seg nedover tannroten. Nå dannes det bakterier som klarer seg uten oksygen. Kroppen prøver å bli kvitt bakteriene, men klarer det ikke. I stedet brytes kjevebenet ned og tennene løsner.

Normalt går det mange år før en tann går tapt som følge av periodontitt. Av og til opplever man likevel hurtig nedbrytning av tannfestet. Dette skyldes spesielle bakterier og det kan i slike tilfeller ofte være nødvendig med antibiotika som en del av behandlingen.

Andre forhold ved periodontitt

• Det er påvist at røyking fremskynder utviklingen av periodontitt og gir et dårligere behandlingsresultat. Det er derfor anbefalt å slutte å røyke.

• Stress, nedsatt immunforsvar, enkelte sykdommer og medisinbruk kan gjøre at nedbrytningen av kjevebenet skjer raskere. Arv er også en viktig faktor. Vær derfor ekstra oppmerksom dersom du vet at andre i familien har hatt problemer med tannkjøttet.

• Etter folketrygdloven § 5-6 kan det gis stønad til systematisk behandling av periodontitt. Det kan også gis stønad til å erstatte tenner som er gått tapt som følge av periodontitt.

Odd Carsten Koldsland er spesialist i tannkjøttsykdom og førsteamanuensis ved Det odontologiske fakultet. Her kan dere lese en god artikkel han har skrevet om tannkjøttsykdom:

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2018/08/24/195426576/tannkjottsykdom-rammer-10-15-prosent-dette-bor-du-vite-om-periodontitt

Hvorfor er det så dyrt å gå til tannlegen?

Prisen for tannbehandling et relativt høy i Norge, tannleger i Norge er privat og får ingen støtte av staten til å drifte klinikken.

Det er flere av årsakene til å prisene hos tannlegen er som de er. Først og fremst bunner det i krav fra både pasienter og myndigheter om at moderne tannbehandling skal være trygg, bygge på moderne normer for helse, miljø og sikkerhet, og i tillegg ha en høy teknisk kvalitet.

For å møte disse kravene, må tannlegen investere i stadig mer avansert utstyr. Dette koster. For å fylle kravene til dokumentasjon, må det også investeres i dyre datasystemer som skal kunne lagre store mengder data, som journaler, røntgenbilder, fotos m.m. på en trygg måte. Det tekniske vedlikeholdet av alt utstyret krever regelmessig besøk av serviceteknikere med spesialkompetanse. Også dette koster.

Med den tekniske utviklingen som har funnet sted, er det også et økende krav om å holde seg teknisk ajour. Hele tannhelseteamet må på kurs og holde møter.
Noen ganger må kontoret stenges helt. Alt dette koster.

I tillegg kan nevnes at alle forbruksvarer som brukes hos tannlegen er dyre fordi de skal være av beste kvalitet.

Ennå har en ikke kommet til utgiftene til husleie, strøm og renhold, regnskapsfører, revisor, offentlige avgifter osv, samt kanskje den største utgiftsposten, utgifter til lønninger til ansatte som setter oss i stand til å yte tannbehandling. På Tannkontoret velger vi å ha nok ansatte for å at de skal kunne gi optimal service til dere, gi tannlegene godt hjelp, avlaste hverandre og ikke minst sørge for optimal hygiene.

Etter at avdrag og renter på lån er betalt, og midler er satt av til nye investeringer, skal også tannlegen ha sin lønn. I dag er denne bare en mindre del av de totale driftskostnadene på et tannlegekontor.

Utgiftene til å drive et moderne tannlegekontor er i dag formidable. Derfor kan tannbehandling oppleves som dyrt.

Heldigvis har du flere muligheter til å redusere utgiftene dine til tannbehandling. Godt stell av tennene, fluorskylling og redusert bruk av sukkerholdig mat og drikke er tiltak som for de aller fleste reduserer tannlegeutgiftene.

Spør tannlegen din på Tannkontoret hva nettopp du kan gjøre!