Behandlinger

Tannsjekk
Tannkontoret er en lokal tannklinikk i Sarpsborg sentrum som baserer seg på hundrevis av trofaste og fornøyde pasienter i nærmiljøet som kommer igjen og igjen for den årlige tannsjekken.
Vi på Tannkontoret brenner for å forebygge tannsykdommer og sørge for god tannhelse på lang sikt for pasientene våre. En regelmessig tannsjekk og god dialog er det viktigste leddet i dette arbeidet. Ta kontakt i dag for bestilling av tannlegetime.
Les mer
Den årlige kontrollen omfatter:
- Klinisk undersøkelse
- Røntgenbilder
- Grundig rens inkludert airflow behandling
- Fjerning av tannstein
- Puss og polering
Klinisk tannlegeundersøkelse
Ved en tannsjekk vil tannlegen eller tannpleier foreta en grundig kontroll av tenner og tannkjøtt. Dette inkluderer undersøkelse av tungen, munnhulens slimhinner, kjeveledd og tyggemuskler. På denne måten vil tannlegen kunne kartlegge hvilket behandlingsbehov du har, slik at det kan lages en behandlingsplan om nødvendig. En klinisk tannlegeundersøkelse er likevel ikke nok til å avdekke alle typer sykdom i munnhulen.
Røntgenbilder
Tannlegen på Tannkontoret vurderer behovet for å ta røntgenbilder i forbindelse med tannsjekken. Røntgenbilder brukes for å se etter sykdommer i de deler av tennene som ikke er synlige i munnen. I tillegg kan de avdekke sykdom i kjevene. I tillegg kan røntgenbilder tatt over flere år sammenlignes. Slik kan tannlegen vurdere hvorvidt en tilstand (for eksempel et begynnende hull) har utviklet seg eller ikke.
Panoramarøntgen (OPG) er en type oversiktsbilde som kan benyttes der behandlingsbehovet er særlig stort. Da blir det tatt et røntgenbilde av hele kjeven din i et og samme bilde, inkludert bihuler og kjeveledd.
Tannsteinsfjerning, puss og polèring
Tannlegen har mulighet til å fjerne overfladiske misfarginger ved å pusse og polere tennene. Det brukes da vanligvis en spesiell pussepasta med ekstra slipemiddel. På Tannkontoret er alltid Airflow gratis ved rens, det er en saltblåsing for å fjerne misfargingene. Det er også normalt at man samtidig fjerner tannsten, ettersom misfarging også setter seg her.

Tannsteinsfjerning, puss og polèring
Tannlegen har mulighet til å fjerne overfladiske misfarginger ved å pusse og polere tennene. Det brukes da vanligvis en spesiell pussepasta med ekstra slipemiddel. På Tannkontoret er alltid Airflow gratis ved rens, det er en saltblåsing for å fjerne misfargingene. Det er også normalt at man samtidig fjerner tannsten, ettersom misfarging også setter seg her.
Les mer
Her kan du se en video om hvordan en tannrens foregår hos tannlegen:
Airflow og ultralydscaler

Hull
Karies er en vanlig tannsykdom som ubehandlet kan medføre akutt tannverk og i verste fall tap av tannen dersom behandlingen ikke skjer raskt nok. For akutt behandling av karies og tannverk i Sarpsborg kan du ta kontakt med vår tannlegevakt for bestilling av time på kort varsel.
Les mer
Et ubehandlet hull vil etter hvert strekke seg inn til tannens nerverom i midten av tannen.
Når dette skjer, vil nerven infiseres av bakterier og gradvis dø. Denne prosessen kan være svært smertefull og gi kraftig tannverk, men den kan også foregå uten at du aner noe som helst. I slike tilfeller kan rotfylling være nødvendig dersom tannen skal beholdes.
Om man har begynnende karies, er det viktig å få kontrollert tennene regelmessig hos tannlege eller tannpleier. Slik kan tannlegen din kan fange det opp dersom de begynnende hullene utvikler seg videre og fører til akutt tannverk. Tannkontoret i Sarpsborg har også lang og god erfaring med forebyggende behandling av kariesangrep gjennom regelmessige tannlegeundersøkelser.
Heldigvis er det også mye du kan gjøre selv for å unngå karies og tannverk:
TANNBØRSTE
- Vi anbefaler en myk tannbørste, tennene må pusses morgen og kveld.
- Puss først fremsiden av tennene, deretter på toppen av tennene og til slutt på innsiden.
- Bruk jevne og lette bevegelser.
- Puss gjerne tungen, der er det massevis av bakterier.
- I følge forskning kan god munnhygiene redde deg fra alvorlige sykdommer som hjertesvikt og leddgikt.
- Ikke skyll bort tannkremen med vann, la tannkremen virke på tennene. En slitt tannbørste er lite effektiv, bytt derfor børsten når busten begynner å sprike.
FLUOR
Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig for forebygging av karies. For mange er det tilstrekkelig å bruke tannpasta som inneholder fluor. Om man lett får hull i tennene, kan det derimot være nødvendig med ekstra fluor.
Det finnes flere forskjellige fluorpreparater i form av tabletter, skyll og tyggegummi.
TANNTRÅD
Det du pusser bort morgen og kveld er bakterier. Tannbørsten kommer ikke til mellom tennene, det betyr at dersom du skal bli kvitt bakteriene mellom tennene må du bruke tanntråd.
Pass på å dytte tanntråden godt ned mellom tann og tannkjøtt, dersom det begynner å blø er det ikke farlig. Det blør fordi det ligger bakterier der som lager en betennelse.
Betennelsen forsvinner ikke før bakteriene blir fjernet jevnlig over tid (akkurat på sammen måte som at en betennelse i en finger ikke forsvinner før bakteriene er borte).
Det kommer til å være ømt og ubehagelig å bruke tanntråd dersom det blør, fortsett allikevel. Etter noen dager er blødningen borte og tannkjøttet friskt.
Mellomromsbørster er spesielt godt egnet til å holde rent dersom du har en bro, implantat, har tannkjøttsykdom eller du pga. annen årsak ikke kan bruke tannbørste.

Tannfylling
Tannkontoret i Sarpsborg har lang erfaring med tannfyllinger, og vi legger alltid vekt på en mest mulig skånsom og smertefri behandling. Det finnes ulike årsaker til at en tann må repareres med en tannfylling. Den vanligste er hull i tennene, men det kan også være andre årsaker som knekt tann eller knekte fyllinger. Når du opplever tannpine er det viktig å komme deg så raskt som mulig til tannlegen for å unngå at eventuelle hull forverrer seg og bryter ned tannen. Opplever du akutt tannpine kan vi som regel tilby tannlegetime samme dag. Vi har lange åpningstider, så ikke nøl med å ta kontakt slik at vi kan komme raskt i gang med behandlingen.
Les mer
Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge en fylling i tannen varer:
- Tannfyllingens størrelse og plassering på tannen – en liten tannfylling som er lett å holde ren kan forventes å holde lenger enn en stor fylling med vanskelig tilgjengelighet for renhold.
- Ditt bittforhold – om du gnisser eller presser tenner, utsettes både tenner og fyllinger for store krefter og tannfyllingens levetid kan reduseres.
- Renhold og kosthold – å forebygge nye hull i tennene, vil øke tannfyllingens levetid.
- Tannlegens evne til å utnytte komposittens egenskaper og slik lage en best mulig tannfylling.

porselensfylling
Et innlegg på tann er en porselensfylling som kan benyttes som et alternativ til tannfargede fyllinger i plast. Ofte lages innlegg i tenner som har store fyllinger fra før. Ta kontakt med Tannkontoret i Sarpsborg for et oversiktlig behandlingstilbud på fyllinger og innlegg på tann.
Les mer
Hele prosessen rundt innlegg på tann er tidkrevende og teknisk både for tannlegen og tannteknikeren. Derfor er prisen for et innlegg er høyere enn for en vanlig fylling.
Det finnes forskjellige typer innlegg som har ulike egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er gullinnlegg og porselensinnlegg.
Fordelen med gullinnlegg er at de ikke kan knekke. Den største ulempen er at de er gullfargede. Det er derfor mange heller velger keramiske innlegg. Disse er også svært sterke og har en overlegen estetikk.

Midlertidig fylling
Dersom et hull er svært dypt, er det fare for gjennomslag til nerven når hullet renses. For å prøve å unngå dette, kan man forsøke midlertidig tannfylling. Tannlegen vil da i første omgang rense hullet nesten rent og tette det med en midlertidig tannfylling.
Les mer
Den midlertidige tannfyllingen legger til rette for at nerven kan “trekke seg sammen”.
På denne måten dannes en tykkere vegg mellom pulpa og det gjenstående kariesangrepet. Siden fjerner man den midlertidige tannfyllingen, renser helt rent og legger en permanent fylling. Det er vanlig å vente 3-12 måneder før den permanente fyllingen legges.
Midlertidig tannfylling kan også være aktuelt for å se an om tannsmerter forsvinner.
Vi legger også en midlertidig fylling etter første runde med rotfylling.
Viktig!:
- Den midlertidige fyllingen er først myk og blir gradvis sterkere. Det er derfor viktig at man i starten lar tannfyllingen være i ro og venter ca. 1 time før man spiser.
- En midlertidig fylling blir aldri så sterk som en vanlig tannfylling. Vær derfor noe forsiktig ved tygging. Ta kontakt dersom større biter knekker av den midlertidige fyllingen. Tannen rundt den midlertidige fyllingen er svekket. Ta kontakt dersom noe av tannen faller av.
- Ikke bruk tannstikker eller tanntråd i området ved den midlertidige tannfyllingen. Puss ellers tennene som normalt.

Tann på stift
Rotfylte tenner som knekker kan oftest bygges opp igjen. Dersom det er lite tann igjen, må det først monteres en stift i den rotfylte tannen. Stiftens funksjon er å gi ekstra feste til porselenskronen.
Les mer
Mulige komplikasjoner:
Behandling med stift og krone (eller fylling) er i de fleste tilfeller god og trygg behandling. Vær likevel oppmerksom på følgende:
- Trang eller bøyd rot
- En tann som er rotfylt og har stift og krone, vil aldri være like sterk som en frisk tann.
- Ved tygging kan belastningen på stiften bli stor og stiften/tannen kan knekke.
- En rotfylt tann med stift vil alltid være mer utsatt for utvikling av sprekkdannelser i roten.
- Selv om rotfyllingen tilsynelatende er av god kvalitet når stiften monteres, kan det likevel ha kommet bakterier ned langs den gamle rotfyllingen.
- Det kan bli hull også i en rotfylt tann som har stift og krone. Det svake punktet er overgangen mellom tannen og kronekanten.

tannkrone
Ser du etter en tannlege som kan hjelpe med tannkrone eller tannbro i Sarpsborg har du komme til rett sted. Tannkontoret har omfattende kompetanse på tannrestaurering, og tilbyr behandlinger som både styrker og forbedrer levetiden på tennene, samtidig som du får et flott smil. Ta kontakt med oss i dag for bestilling av tannlegetime.
Les mer
Hva er en krone?
En krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en fylling
For å lage en porselenskrone, må det som er igjen av tannen slipes og formes til. Vi skanner så tennene før den slipte tannen dekkes med en midlertidig krone. Etter ca. 1-2 uker er den permanente kronen ferdig og kan sementeres på plass. Kronens farge og fasong er tilpasset de andre tennene og resultatet blir derfor pent.
Det finnes flere ulike kronetyper og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er 1) helkeramiske kroner og 2) kroner med en innerkjerne av metall med porselen (keram) brent utenpå.
Helkeramiske kroner (rene porselenskroner) har god estetikk og benyttes først og fremst der kravet til et pent resultat er spesielt høyt. Det finnes nå svært sterke keramer, slik at denne kronetypen også noen ganger kan brukes på tenner med større tyggetrykk.
Hvor lenge varer en krone?
Det er meningen at en krone skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en krone:
Brudd av porselen: En krone blir ved tygging utsatt for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at biter av porselenet knekker av. Dette har normalt ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres med en fylling. Dersom kronens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny krone.
Karies i kronekanten: Det kan ikke bli hull i selve kronen. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor kronens avslutning. Slike hull kan noen ganger repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli aktuelt med ny behandling.
Tannsmerter/ rotfylling: En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etterhvert få redusert blodomløp i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er beslipt og påsatt krone. For å rotfylle en tann med krone, må man borre en åpning gjennom kronen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med fylling etter at tannen er ferdig rotfylt.

tannbro
Dersom én eller flere tenner mangler, kan disse i en del tilfeller erstattes ved hjelp av en tannbro. Tannlegen sliper og former til nabotennene, som skal fungere som feste for broen. Vi på Tannkontoret i Sarpsborg er opptatt av å unngå unødvendig skade på nabotennene dine, så vi tar alltid en grundig vurdering før vi eventuelt sliper dem ned.
Det tas deretter et avtrykk eller digital skanning av tennene før de slipte tennene dekkes med en midlertidig tannbro. Etter 1-3 uker er den permanente tannbroen ferdig og kan festes fast på tennene. Tannbroens farge og fasong er tilpasset de andre tennene og resultatet blir derfor pent.
Les mer
Hva er en bro laget av?
Det finnes flere ulike typer broer og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er helkeramiske broer (rene porselensbroer) og broer med en innerkjerne av metall med porselen (keramisk materiale) brent utenpå
Hvor lenge varer en bro?
Det er meningen at en bro skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte broens levetid:
Brudd av porselen: En bro blir ved tygging utsatt for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at biter av porselenet knekker av. Dette har normalt ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres. Dersom funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny bro.
Karies: Det kan ikke bli hull i selve broen. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor broens avslutning. Vanligvis kan slike hull repareres med en fylling, men dersom hullet er stort kan broen løsne eller festetennene knekke. Det vil da kunne være nødvendig med ny behandling.
Tannsmerter/ rotfylling: En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etterhvert få redusert blodsirkulasjon i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er beslipt og påsatt en bro. For å rotfylle en festetann i en bro, må man borre en åpning gjennom broen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med en fylling etter at tannen er ferdig rotfylt.
For å ta best mulig vare på broen, bør du:
- Bruke tannbørste nøye, men skånsomt i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor tannbørsten når busten begynner å sprike.
- Holde grundig rent også mellom tennene. Bruk tannstikker, tanntråd/superfloss eller mellomromsbørster mellom tennene i broen. Mellomromsbørster kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker. Tannlegen eller tannpleieren kan finne ut hvilken størrelse du bør bruke.
- Skylle regelmessig med fluor for å unngå karies i kanten av broen. Fluor styrker tennene og er derfor viktig for å forebygge karies.

Tannimplantat
Tannkontoret i Sarpsborg har over flere år utviklet kompetanse på tannimplantater.
Et tannimplantat er ofte den beste behandlingen for erstatning av manglende tenner, da det gir et naturlig og varig resultat som du vil være fornøyd med i mange år.
Tannkontoret legger stor vekt på å lage en grundig behandlingsplan tilpasset ditt behov og budsjett, slik at du får en løsning du føler deg 100% komfortabel med.
Ta kontakt for bestilling av time, så vil en av våre fageksperter på implantater hjelpe deg.
Les mer
Tannimplantater brukes til erstatning av manglende tenner og opereres inn i kjevebenet. Når benet har grodd rundt implantatene, blir selve tannerstatningen laget. Behandlingen er en prosess som strekker seg over flere tannlegebesøk og krever grundige forundersøkelser og nøye planlegging. Moderne implantatbehandling er en sikker og trygg behandling med god prognose og holdbarhet.
Et tannimplantat er en kunstig rot som fungerer som en naturlig tannrot. Selve tannimplantatet består av en liten, men sterk skrue framstilt av biokompatible metaller eller keramer. Det installeres i kjevebenet under lokalbedøvelse og erstatter den tapte tannroten og fungerer som en støtte for tannen.
På Tannkontoret har vi to spesialister på tannimplantater; Thomas Hagen og Andreas Walstad. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering om tannimplantat er den beste løsningen for deg. Hva er best av bro eller implantat? I mange tilfeller vil et tannimplantat være å foretrekke siden du slipper å få nabotennene dine slipt for tannbro. Her vil Tannkontoret i Sarpsborg gi deg ulike alternativer, slik at du kan ta en veloverveid avgjørelse tilpasset ditt behov og budsjett.
Hva koster et tannimplantat?
Prisen på tannimplantat avhenger fra person til person, men vil ofte ligge på rundt 28 000 kr, noe som inkluderer kirurgi, selve implantatet, tanntekniker, arbeidet med å montere tannen og oppfølging.
Les mer om Thomas og Andreas som setter tannimplantat på Tannkontoret

Tannprotese og gebiss
Tannprotese, også kjent som gebiss kan være en effektiv og økonomisk behandlingsmetode som erstatning for manglende tenner.
Dersom du ser etter veiledning og behandling for gebiss eller tannprotese i Sarpsborg kan vi garantere at du vil du få god hjelp på Tannkontoret. Vi er en lokal tannklinikk med de fleste av kundene våre i nærmiljøet og er opptatt av at alle pasientgrupper skal behandles med respekt og verdighet. Uansett hva du måtte føle om tennene dine sin tilsand, kan du være trygg på at du får god behandling her hos oss i Sarpsborg.
Les mer
Hva er en helprotese?
En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som består av et feste for kunstige tenner i plast. Helprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av kjevekammen. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.
Hva er en delprotese?
En delprotese er en avtagbar tannprotese med støpt metallskjelett som kan erstatte en eller flere tenner. Tannprotesen holdes på plass med støtter og kroker av metall på de gjenværende tennene, men kan enkelt tas ut ved for eksempel rengjøring. Delprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk eller digital skanning av gjenværende tenner og kjevekam. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.
Hva er en immediat-protese?
En immediat-protese er en protese som settes inn ved samme besøk som de dårlige tennene fjernes. Det blir på forhånd tatt avtrykk av overkjeven og underkjeven og selve tannprotesen lages av en tanntekniker.
Fordelen med immediat-protesen er at man slipper å gå uten tenner etter at disse er fjernet. Man vil imidlertid kjenne sårhet i kjeven den første tiden etter at tannprotesen er satt inn. I tillegg vil kjevekammen gjennomgå endringer under tilheling, noe som gjør at tilpasningen gradvis blir dårligere. Det vil være behov for å justere tannprotesen i flere omganger.
Hvor lenge varer protesen?
En tannprotese er ingen engangs-anskaffelse. Gradvise endringer av kjeven gjør at protesen med tiden blir løsere og derfor fungerer dårligere. Det er da mulig å ‘’fore” den slik at den tilpasses de endrede forholdene. Tidsintervallet for dette vil kunne variere fra person til person og må derfor vurderes individuelt.
Renhold
Tannprotesen må holdes ren 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste eller spesialbørste. I tillegg til protese-tennene er det særlig viktig å pusse protesens innside nøye. Ved rengjøring kan man for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel, eller zalo. Protesen bør holdes over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om man mister den ned. Protese-rensemiddel kan brukes, men bruksanvisning for produktet må følges nøye, og det må børstes i tillegg.
Rengjør også gummer, gane og tunge forsiktig med en myk børste. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinnen og dårlig ånde.
Oppbevaring
Det er en fordel at man tar tannprotesen ut om natten. Da reduseres risikoen for soppdannelse i slimhinnen. Når protesen ikke er i munnen, bør tannprotesen oppbevares fuktig, for eksempel i et glass med vann. Om man likevel ønsker å ligge med protesen om natten, må både tannprotesen og munnen gjøres grundig rent før man går til sengs.
Dersom man er plaget med tendens til soppinfeksjon i slimhinnen under protesen, skal tannprotesen oppbevares tørt over natten etter grundig rengjøring. Skylling av munnen med Corsodyl kan også anbefales i slike tilfeller. Tilstanden må følges opp hos Tannkontoret.
Selv om man har helprotese, er det viktig at man går til tannlegen årlig for undersøkelse.

rotfylling
Rotfylling høres skremmende ut for mange, men med en moderne fremgangsmåte foregår behandlingen på en skånsom måte med lokalbedøvelse. Vi tar oss alltid god tid med pasientene før behandlingen begynner; god dialog og vennlighet er noe du alltid kan forvente på Tannkontoret i Sarpsborg. Ta kontakt med vår vakttelefon i dag for time på kort varsel dersom du føler store smerter.
Les mer
Hva er en rotfylling?
Inne i tannen er det et hulrom med nerver og blodkar. En rotfylling innebærer at tannlegen på Tannkontoret renser ut nerven og fjerner alle bakterier. Behandlingen skjer vanligvis over minimum to tannlegebesøk. Selve rotfyllingen er smertefritt og langt fra så ille som det høres ut som.
Mange tror rotfylling gjør vondt, men som regel er nerven død og da har man ingen følelse i tannen.
Hvorfor må en tann rotfylles?
Dersom nerven blir skadet og er infisert av bakterier må tannen rotfylles for at du skal behold den. Den vanligste årsaken til slike skader er dype hull i tannen. Resultatet kan bli tannsmerter, og en infeksjon som sprer seg til kjevebenet rundt tannens røtter.
Smerter og hevelse etter utrensing
I forbindelse med rensing av en tann med infeksjon kan bakteriebalansen forskyves slik at det oppstår smerter og hevelse. Noe smerter etter utrensing er normalt, men hvis det er tegn på infeksjonsspredning kan antibiotika være nødvendig. Ta kontakt med Tannkontoret om du mistenker slik infeksjonsspredning.
Også ved utrensing av tenner uten infeksjon vil det kunne være smerter i etterkant. Dette er normalt og vil vanligvis gå over etter noen dager.
Hva er alternativet til rotfylling?
Alternativet til rotfylling vil være å fjerne tannen.
Hvordan er prognosen?
En rotfylling er et forsøk på å redde tannen, og de fleste tenner kan rotfylles med svært godt resultat. Når resultatet likevel ikke blir som vi ønsker, kan dette ha ulike årsaker.
De vanligste er:
- sprekkdannelser i roten hvor bakterier ikke kan renses bort
- ekstra nervekanal med bakterier, men som ikke lar seg påvise
- ujevnheter som hindrer tilgang til nervekanalen
- kraftig bøyning på roten
- mistet fylling som gjør at bakterier kan trenger inn i rotfyllingen
Selv om rotfyllingen teknisk sett er vellykket, kan det i noen tilfeller forekomme svake smerter i tannen i opptil flere måneder etter at behandlingen er ferdig. Det er også viktig å være klar over at en rotfylt tann ikke er like sterk som før. Den er derfor mer utsatt for å knekke enn en frisk tann.
Hva koster en rotfylling?
Prisen på en rotfylling avhenger av den tiden som går med til behandlingen. Arbeidet er teknisk vanskelig og tidkrevende og strekker seg normalt over minimum to tannlegebesøk. I tillegg kommer kostnaden med å bygge opp igjen tannen. Man vil derfor kunne få et kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.
Viktig ved rotfylling!
I prosessen med å rotfylle en tann vil man normalt måtte regne med en periode med en midlertidig fylling. Den midlertidige fyllingen skal hindre at nye bakterier kommer inn i tannen mens behandlingen pågår.
- Den midlertidige fyllingen er først myk og blir gradvis sterkere. La den derfor være i ro og vent minst 1 time før du spiser.
- En midlertidig fylling blir aldri så sterk som en vanlig fylling. Vær derfor noe forsiktig ved tygging. Ta kontakt dersom større biter knekker av den midlertidige fyllingen.
- Tannen rundt den midlertidige fyllingen kan være svekket. Ta kontakt dersom noe av tannen faller av.
- Ikke bruk tannstikker eller tanntråd i området ved den midlertidige fyllingen. Rengjør ellers tannen som normalt.
Hva er rotspissamputasjon?
I tilfeller der vanlig rotfyllingsbehandling alene ikke fører frem, kan en rotspissamputasjon bidra til løse problemet.
En rotspissamputasjon er et kirurgisk inngrep der ca. 3-5 millimeter av rotspissen fjernes. For å få tilgang til rotspissen må tannkjøttet brettes til side og nødvendig kjeveben borres bort. Inngrepet skjer under lokalbedøvelse og er smertefritt. Etter inngrepet settes noen sting for å lukke såret. Stingene fjernes normalt etter om lag 1 uke.
Etter inngrepet
Når bedøvelsen går ut (etter 3-4 timer), kan det bli noe smerter i området.
Det er anbefalt å ta det med ro den første tiden etter inngrepet. Unngå derfor hardt fysisk arbeid, trening og liknende i denne perioden.
For å vurdere om rotspissamputasjonen har vært vellykket, må tannen kontrolleres både klinisk og med røntgenbilder. Dersom det ikke er symptomer i området, vil man vanligvis ta den første kontrollen 6-12 måneder.
Komplikasjoner
Ethvert kirurgisk inngrep som rotfylling vil ha en risiko for komplikasjoner. Eksempler på slike kan være forlenget blødningstid eller utvikling av infeksjon i operasjonsområdet. Det oppstår imidlertid sjelden komplikasjoner i forbindelse med rotspissamputasjoner. Ta kontakt med oss på Tannkontoret i Sarpsborg for nødvendig behandling dersom noe unormalt oppstår etter inngrepet.

tannkjøttsykdom
Dersom du ser etter veiledning og behandling av periodontitt i Sarpsborg, kan Tannkontoret tilby en skånsom og effektiv behandling. Våre tannleger har spesialkompetanse og lang erfaring med å behandle tannkjøttsykdommer. Gjennom god dialog og en oversiktlig behandlingsplan utvikler vi gjensidig tillitt med pasienten, slik at vi oppnår et best mulig resultat over tid.
Les mer
Hva er periodontitt? Også kjent som pyrea
Tannlege eller tannpleier starter med en grundig undersøkelse hvor vi kartlegger sykdommen. Det lages deretter et individuelt tilpasset behandlingsopplegg.
God oppfølging hjemme i hverdagen er en forutsetning for at behandlingen av periodontitt skal bli vellykket. Behandlingen vil derfor innledes med opplæring og god dialog. Da viser vi deg riktig børsteteknikk og opplæring i bruk av hjelpemidler for renhold mellom tennene.
Neste behandlingstrinn består i å fjerne belegg og tannstein fra tennenes røtter. Målet er å etterlate glatte rotoverflater slik at det blir lettere for deg å holde det rent.
Behandlingen er tidkrevende og strekker seg vanligvis over flere tannlegebesøk. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med kirurgisk behandling for å få skikkelig tilgang.
Plakk og tannstein dannes hele tiden. Etter endt behandling vil det derfor være nødvendig med oppfølgende kontroller og rens av tennene for å holde periodontitten i sjakk.
Selv om behandling utføres korrekt og etter beste evne, kan man ikke utelukke at tenner likevel går tapt på sikt.

Tannbleking
Tannbleking har blitt veldig vanlig i Norge, men det er lett å bli forvirret i jungelen av ulike tilbud. Som pasient på Tannkontoret i Sarpsborg hjelper vi deg med råd og veiledning for å finne frem til en løsning som ikke går ut over tannhelsen din. Våre dyktige og profesjonelle tannleger sørger for at du får et hvitt og flott smil på sikker måte, uten risiko for skade på emalje eller annen negativ effekt. Ta kontakt i dag å bestille konsultasjon.
Les mer
Tannbleking hjemme
Dersom du skal benytte seg av tannbleking hjemme, må vi først skanne tennene og lage en gipsmodell. Gipsmodellen brukes til å fremstille en blekeskinne. Blekeskinnen passer perfekt over tennene og er derfor ikke ubehagelig å ha i munnen. En blekeskinne kan du benytte flere år i etterkant så lenge du ikke endrer tannstillingen din så skinnen ikke passer mer.

Fasett
En fasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter kan brukes for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann (for eksempel dersom det er slått av et hjørne). De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.
Les mer
I motsetning til en porselenskrone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen. Fasetten krever med andre ord mindre nedsliping av tannen i forhold til om man lager en krone. Å lage en fasett er derfor en mer skånsom behandling, og risikoen for uheldige bivirkninger som kan medføre tannsmerter, reduseres.
Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk vanskelig, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger. Man kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

Tanntrekking
Tannkontoret er en lokal tannlege i Sarpsborg som utfører skånsom og smertefri tanntrekking. Dersom du opplever intens tannpine i visdomstennene eller har skadet en tann og trenger akutt hjelp, har vi på Tannkontoret lange åpningstider og vakttelefon. Ta kontakt med vår tannlegevakt i Sarpsborg så hjelper vi med smertene dine på kort varsel.
Les mer
Det kan være flere årsaker til at tanntrekking er nødvendig.
På grunnlag av en undersøkelse og røntgenbilder, kan tannlegen vurdere om tannen kan trekkes på vanlig måte, eller om den må opereres ut. Tanntrekking skjer i begge tilfeller under lokalbedøvelse. Dersom tannen må opereres ut, vil man brette tannkjøttet til side, fjerne nødvendig kjeveben og dele tannen opp etter behov.
Tannlegene på tannkontoret har lang og god erfaring med tanntrekking av visdomstenner. Mange får symptomer i form av smerter, hevelse og vanskeligheter med å spise. Litt blod siver ut et par dager.
- Du kan spise og drikke som vanlig etter 3 timer
- Unngå varm mat/drikke den første dagen
- Unngå å tygge direkte mot såret
- Ikke bruk sugerør
- Unngå å røyke de 2-3 neste dagene
- Unngå tung fysisk aktivitet de første tre dagene
Etter tanntrekkingen gir tannlegen et kompress som skal ligge på såret. Denne biter du på i 30 minutter. Blør det kan du bite på et kompress eller et rent sammenbrettet lommetørkle i 15 minutter. Blør det mer enn du liker kan du ta kontakt med oss.
Kraftig skylling og berøring av såret bør unngås, dette kan provosere frem blødning og føre til at “skorpen” som dannes forsvinner. Det følger med en flaske i posen som du skal skylle forsiktig med dagen etter operasjonen og i maks 5 dager, unngå å pusse såret disse dagene. Hevelse er normalt, når du kommer hjem bør du ta det med ro å holde hodet høyt. En ispose mot ansiktet over operasjonsområdet vil kunne redusere/forebygge hevelse.
Unngå direkte ispose mot huden for å unngå «frostskader», ta et lett fuktet håndkle rundt isposen som du legger på kinnet i noen få minutter av gangen. Hevelse kan gi forbigående gapeproblemer. Hevelsestoppen kommer ca. 48-72 timer etter operasjon.
Lokalbedøvelsen varer fra 2-4 timer, når effekten avtar må du forvente at smertene tiltar. Ta smertestillende som foreskrevet, det vil ta lang tid før kjevekammen blir jevn.
Smertene og hevelsen skal gradvis avta fra tredje dag. Alveolitt er benevnelsen på en komplikasjon som oppstår dersom “skorpen” i hullet der tannen stod forsvinner for tidlig. Selv om smerten og hevelsen avtar som normalt kan det da oppstå smerter 2-3 dager etter operasjonen. Ring og bestill en konsultasjonstime om dette skjer