Hva er en akutt tannbehandling, og når trenger du det?

Akutt tannbehandling

Dersom du har behov for akutt hjelp av tannlege i Sarpsborg, kan du bestille time på Tannkontoret.

Det kan være mange ulike årsaker til at man trenger akutt tannbehandling. Dette kan inkludere alt fra mindre smerter til alvorlige tannskader. Uansett hva årsaken er, er det viktig å søke hjelp så raskt som mulig for å unngå at problemet forverres.

Den akutte tannbehandlingen vil bli tilpasset ditt individuelle behov, og kan inneholde alt fra enkle tiltak som smertelindring til mer omfattende behandling for å reparere eller erstatte en skadet tann.

Hvis du opplever akutte tannproblemer, bør du kontakte en tannlege så snart som mulig. I innlegget oppfordres det til å bestille time for å få hjelp så raskt som mulig. Akutte tannproblemer kan oppstå når som helst.

HEVELSE

En vanlig årsak til akutt tannbehandling er hevelse. Dersom du opplever hevelse i munnen, er det viktig å få hjelp så raskt som mulig for å unngå at infeksjonen sprer seg videre. Tannkontoret står klar til å hjelpe deg med akutt tannbehandling dersom du opplever hevelse.

TANNPINE

Tannpine kan også være en årsak til akutt tannbehandling. Tannpine kan være svært smertefullt, og det er viktig å få hjelp så raskt som mulig. Tannkontoret oppfordrer deg til å ringe på 69115980 for å bestille en akutt tannlegetime dersom du opplever tannpine.

LØS TANNKRONE

En annen årsak til akutt tannbehandling kan være en løs tannkrone eller løs bro. Tannkroner og tannbroer er gjerne laget av porselen, og brukes for å erstatte tenner. Dersom du mister en krone eller bro, bør du ta kontakt med tannlegen din så raskt som mulig for å be om hjelp. Tannkontoret oppfordrer deg til å ta med den gamle kronen eller broen til tannlegen hvis den har falt ut – vi vil forsøke å sette den på plass igjen dersom det er mulig.

SKADER

Skader på tennene bør vurderes av en tannlege så snart som mulig. Dette er for å kunne sette riktig diagnose, samt lage en behandlingsplan for oppfølging. Etter diagnosen vil det bli bestemt hvilken behandling som trengs og hvor raskt denne bør startes. Eksempler på skader er utslått tann, brudd i tannkronen eller roten, samt tennene som har blitt slått ut av stilling. Prognosen er avhengig av diagnosen, pasientens alder og andre faktorer. Det er derfor viktig å søke råd hos tannlegen så snart som mulig når en skade oppstår for å gi det beste resultatet. Å få diagnosen riktig og starte behandlingen i tide er avgjørende for et godt resultat.

I de aller fleste tilfellene vil man ha krav på noe Helfo-refusjon når man har vært uheldig og skadet tennene. Men vær obs på at skaden ikke kan være for gammel for å få refusjon.

KNEKT TANN

Ta med tannbiten du har mistet. Det er ofte mulig å lime tannbiten på igjen for et naturlig og fint resultat. Dersom du må vente en stund, anbefaler vi at du legger tannbiten i et glass med melk eller vann slik at den ikke blir tørr. Det viktig å søke akutt hjelp for ikke å risikere ytterligere skade på tannen.

AKUTT ISING

Ising i tennene er et vanlig problem som kan ha mange årsaker. Det kan skyldes at tannemaljen ikke klarer å beskytte nerven mot store temperaturforandringer. Det kan være fordi tannkjøttet er dratt oppover slik at tannhelsen blir blottlagt. Det kan også være at det er en sprekk i tannen, syreskader eller hull.

MISTET FYLLING

Tannfyllinger er laget av et materiale som ikke bare skal beskytte tannen, men også gi et estetisk utseende som ligner på din naturlige tann. Om en fylling løsner er det ofte en underliggende grunn til det, det kan være hull under fyllingen eller for eksempel en sprekk i tannen.

Derfor bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig hvis du mister en fylling. Vi kan sette opp time raskt og gi deg den nødvendige behandlingen du trenger for å unngå ytterligere problemer. Ring oss på 69115980

PROBLEMER MED VISDOMSTENNER

Problemer med visdomstenner her kan du lese bloggartikler om visdomstenner.

BLØDNING

Blødning etter trekking av tann være vanlig, men hvis blødningen fortsetter eller er kraftig, bør man ta kontakt med en akutt tannlegevakt som Tannkontoret. Tannlegen vil gi råd om hvordan man kan stoppe blødningen og eventuelt gi behandling for å hindre komplikasjoner.

KNEKT PROTESE

En annen grunn til å oppsøke en akutt tannlegevakt som Tannkontoret kan være om man har mistet eller knekt protesen sin. Det er viktig å ta med seg den skadde protesen og bestille time så tidlig som mulig for å få hjelp samme dag. Om mulig er det en stor fordel å komme så tidlig som mulig på dagen.

SMERTER FRA TANNKJØTTET

Smerter fra tannkjøttet kan være forårsaket av perikoronitt, det er en betennelse som oppstår når bakterier samler seg under en delvis utvokst visdomstann. Tannlegen kan gjøre prosedyrer for å fjerne bakteriene og utrydde infeksjonen, eller i noen tilfeller fjerne den delvis vokste tannen. Det er viktig å ta hensyn til at infeksjonen må behandles i tillegg til smerten.

Hvis man oppdager sår i munnhulen, er det viktig å følge opp med en tannlege for å utelukke alvorlig sykdom.

NOE SITTER FAST MELLOM TENNENE

Hvis man har noe som sitter fast mellom tennene, kan man forsøke å løsne det forsiktig med en tannstikker eller tanntråd. Dersom dette ikke fungerer, kan man kontakte en akutt tannlegevakt for å få hjelp. Det kan være en løs fylling eller annet problem med tennene som er årsaken til problemet.

TA KONTAKT!

Husk at det er viktig å ta tannproblemer på alvor og kontakte en tannlege hvis man opplever uventede tannproblemer.

På Tannkontoret tilbyr vi kveldsåpent mandag til torsdag, samt at vi som regel sjekker mailen vår også utenom vanlig arbeidstid og i helgene. Vi er her for å hjelpe deg når du trenger oss som mest.

For å bestille en akutt tannlegetime hos oss, kan du enkelt ringe oss på 69115980 eller sende en e-post til post@tannkontoret.no.

Vi vil svare så raskt som mulig for å finne en passende tid som passer for deg.

Du kan også booke en time direkte på nettsiden vår via denne lenken. Vi har enkle og brukervennlige verktøy på nettsiden vår for å gjøre bestillingsprosessen så enkel som mulig for deg.

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter. Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens...

Er det trygt å kjøpe tannbleking på nett?

Er det trygt å kjøpe tannbleking på nett?

Hvis du har vurdert å bleke tennene dine, er det viktig å kjenne til regelverket satt av Mattilsynet. Ifølge de nyeste forskriftene kan “tannbleking” som inneholder 0,1–6 % virkestoff bare selges til tannleger, og bør bare utføres av en tannlege. Pasienter under 18 år...