Hva er en tannkrone? En enkel guide fra tannlegene i Sarpsborg

tannkrone

I dag skal vi ta en titt på dette begrepet: tannkrone. Hva er egentlig en tannkrone, og hvorfor foreslår tannlegen det? Bli med oss når vi utforsker dette emnet og hvordan det kan være til nytte for deg.

Bestill time

Hva er en tannkrone?

En tannkrone, også kjent som en porselenskrone, er en tilpasset tannprotese som dekker hele overflaten av en skadet eller svekket tann. Tannkronen fungerer som en hatt som beskytter resten av tannen din og gjenoppretter dens form, funksjon og utseende.

En tannkrone er som en beskyttende rustning for tannen din. Den anbefales når tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en vanlig fylling.

Tannkontoret Blogginnlegg hva er en tannkrone

Når trenger du en tannkrone?

Nå som vi vet hva en tannkrone er, la oss se på noen situasjoner der du kanskje trenger en:

 • Sprukne eller ødelagte tenner: Hvis tannen din har en stor sprekk eller er ødelagt på grunn av traumer eller karies, kan en tannkrone bidra til å redde den.
 • Svekket tenner: Hvis tannen din er svekket etter en rotbehandling eller har stor fylling, kan en tannkrone gi ekstra styrke og beskyttelse.
 • Estetiske formål: Noen ganger kan tannkroner brukes for kosmetiske formål for å forbedre utseende på misfargede eller misformede tenner.

Hvordan får du en tannkrone?

Nå som du vet at en tannkrone kan være nyttig, lurer du kanskje på hvordan du kan få en. Dette er hvor tannlegen din kommer inn i bildet. Hvis du bor i Sarpsborg og trenger en tannkrone, kan du ta kontakt med tannlegene på Tannkontoret i Sarpsborg.

Bestill time

Trinnene i prosessen med tannkrone

Her er trinnene vanligvis involvert i prosessen:

 • Konsultasjon: Du begynner med en konsultasjon med tannlegen din. De vil vurdere tilstanden til tannen din og diskutere alternativene dine.
 • Forberedelse: Tannlegen vil forberede tannen ved å fjerne eventuell skadet eller dårlig vev og ta avtrykk for den tilpassede tannkronen.
 • Midlertidig tannkrone: Mens den permanente tannkronen blir laget, vil du få en midlertidig tannkrone for å beskytte tannen.
 • Montering: Når den permanente tannkronen er klar, vil du returnere til tannlegen din for å få den montert. Den tilpasses og justeres for å sikre en perfekt passform. Hele prosessen tar opp til 1-2 uker.

Forskjellige typer tannkroner

Det finnes flere typer tannkroner, og hver har sine egne fordeler:

 • Helkeramiske tannkroner: Disse tannkronene er laget av rent porselen og er kjent for sin gode estetikk. De brukes ofte der kravet til et pent resultat er høyt. Moderne keramer er også svært sterke, så de kan til og med brukes på tenner med stor belastning.
 • Tannkroner med metallkjerne og porselen: Disse tannkronene har en indre metallkjerne som er belagt med porselen på utsiden. De kombinerer styrken fra metallet med den naturlige estetikken til porselen.

Planlegg en konsultasjon med våre erfarne tannleger i dag, for å kartlegge hvilken type tannkrone som kan passe deg best.

Bestill time

Tannkontoret Hvor lenge varer en tannkrone

Hvor lenge varer en tannkrone?

Målet med en tannkrone er at den skal vare i mange år, men noen faktorer kan påvirke levetiden:

 • Brudd av porselen: Kroner er utsatt for betydelige krefter når du tygger. Noen ganger kan biter av porselen knekke av, men dette kan vanligvis repareres. I tilfelle betydelig forringelse av funksjon eller estetikk, kan en ny krone være nødvendig.
 • Tannhull ved kronens kant: Tannkronen selv kan ikke få hull, men tannen under kan utvikle hull ved tannkronen sin avslutning. Dette kan noen ganger behandles med en fylling, avhengig av hullets størrelse.
 • Tannsmerter og rotfylling: Noen må tenner som får tannkrone rotfylles. For å rotfylle en tann med en krone, må en åpning lages gjennom kronen, og deretter tettes igjen med en fylling etter rotfyllingen.

Så der har du det! Nå vet du mer om tannkroner og hvordan de kan hjelpe deg. Hvis du bor i Sarpsborg eller omegn og trenger tannkrone, er det bare å ta kontakt så kan vi gi deg riktig behandling og veiledning for å oppnå det beste resultatet for dine tenner!

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Råd og tiltak mot syreskader på tennene

Råd og tiltak mot syreskader på tennene

Unngå syreskader, beskytt tennene dine Syreskader på tennene er et vanlig tannproblem. Det skjer når sure matvarer eller sure drikker kommer i kontakt med tennene. Det kan svekke tannen og føre til ulike problemer. For å unngå disse skadene, er det fint å vite hva som...

Tannlegeskrekk – Vi hjelper deg med tannlegeskrekken!

Tannlegeskrekk – Vi hjelper deg med tannlegeskrekken!

Tannkontoret i Sarpsborg hjelper deg med tannlegeskrekken Tannkontoret i Sarpsborg har stor respekt for pasienter med tannlegeskrekk. Derfor tilbyr vi en individuelt tilpasset behandlingsplan som formes i samråd med hver enkelt pasient...

Hva koster en akutt tannlegetime i Sarpsborg? 

Hva koster en akutt tannlegetime i Sarpsborg? 

Når det haster med tannlegetime, kan mange kvie seg fordi man ikke vet hva det vil komme til å koste. På Tannkontoret i Sarpsborg tilbyr vi rask og profesjonell hjelp, samtidig som vi forsøker å sikre at du får riktig og nødvendig behandling. Hva er en akutt...