Hvorfor reparerer ikke tannlegen hullet i tannen?

Tannborste-min

Mange pasienter kan føle seg frustrerte og bekymret når tannlegen sier at de har et begynnende hull i tannen,  som bør overvåkes fremfor å bores. Det kan virke som om tannlegen ikke tar problemet på alvor, eller at det kan føre til mer alvorlige problemer senere.

Men faktisk kan det være mer skadelig å bore i en tann med et begynnende hull enn å observere det.

Et begynnende hull i tannen kan være vanskelig å oppdage med det blotte øye. Dette kan være en tidlig indikator på hull og kan være reversibelt hvis det blir oppdaget tidlig. Tannleger vil vanligvis anbefale å observere tannen for å se om hullet utvikler seg, i stedet for å bore med en gang.

Å bore i en tann med et begynnende hull kan faktisk føre til mer skade på tannen. Tannen kan miste en del av sin naturlige styrke, og det kan være behov for andre mer omfattende tannbehandlinger senere.

Tannlegen bruker en inndeling fra 1 til 5 for å beskrive hullets alvorlighetsgrad.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på denne inndelingen og hvorfor det er viktig å oppsøke en tannlege, eller i noen tilfeller en tannlegevakt, ved de første tegnene på tannråte.

Grad 1: Overfladisk karies

Grad 1 er den mildeste formen for hull og angriper kun overflaten av tannen. Overfladisk hull kan observeres. Det er viktig å følge tannlegen sine råd for å unngå videre utvikling av hullet.

Grad 2: Karies som når det innerste laget av emaljen

Grad 2 hull strekker seg litt lengre enn grad 1 og kan også observeres.

Grad 3: Karies har nådd det vi kaller dentin.

Grad 3 hull angriper laget under emaljen, som er den myke kjernen i tannen som inneholder nervevevet og blodårene. Dette er en tilstand som kan føre til alvorlig smerte og infeksjon, og krever som regel at tannlegen behandler med en tannfylling. Grad 3 karies bør behandles for å unngå behov for akutt tannlegebehandling, i enkelte tilfeller kan tannlegen velge å observere hull grad 3.

Grad 4: Karies i indre del av tannen

Grad 4 hull resulterer i betydelig tap av tannsubstans, noe som kan føre til betydelig svakhet i tannen og økt risiko for brudd eller tap av tannen. Behandlingen er alltid boring og fylling.

Grad 5: Avansert karies

Grad 5 er den mest alvorlige formen for hull og kan føre til fullstendig tap av tannen. Det er viktig å oppsøke en tannlege eller tannlegevakt så snart som mulig ved tegn på grad 5 hull for å unngå infeksjon og andre alvorlige komplikasjoner.

Oppsummert er det viktig å ta hull på alvor og oppsøke en tannlege så tidlig som mulig. Tannleger kan identifisere og behandle karies på et tidlig stadium, noe som kan forhindre behov for akutt tannbehandling og mer omfattende tannbehandlinger på sikt.

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter. Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens...

Er det trygt å kjøpe tannbleking på nett?

Er det trygt å kjøpe tannbleking på nett?

Hvis du har vurdert å bleke tennene dine, er det viktig å kjenne til regelverket satt av Mattilsynet. Ifølge de nyeste forskriftene kan “tannbleking” som inneholder 0,1–6 % virkestoff bare selges til tannleger, og bør bare utføres av en tannlege. Pasienter under 18 år...