Trekke en visdomstann? Eller kan den beholdes?

vidomstann

Visdomstennene, også kjent som tredje molarer, har vært gjenstand for mange spørsmål og myter opp gjennom årene. Kanskje har du hørt at visdomstenner bør fjernes før man fyller 30? Men faktum er at visdomstenner kan fjernes senere i livet også, men da kan det være økt risiko for komplikasjoner og traumer.

Hvorfor skaper visdomstenner ofte problemer?

Mange tror feilaktig at visdomstennene er dårligere enn de andre tennene. Det er imidlertid ikke tilfellet. Visdomstennene er like sunne som resten av tennene dine. Problemet oppstår fordi de vanligvis dukker opp på steder i munnen hvor det er trangt og vanskelig å komme til. Noen ganger kan også tannkjøttet ligge over tannen, noe som gjør det enda vanskeligere å komme frem til visdomstannen. Dette kan føre til smerte, betennelse og potensielle komplikasjoner.

Når bør du oppsøke tannlegen?

Det er viktig å oppsøke tannlegen så tidlig som mulig hvis du opplever symptomer på en problematisk visdomstann. Disse symptomene kan inkludere smerte, hevelse, infeksjon eller vanskeligheter med å åpne munnen fullt ut. Tannlegen vil da gjøre en grundig klinisk undersøkelse og ta røntgenbilder av visdomstennene dine.

visdomstann

Hvordan bestemmer tannlegen om visdomstannen må fjernes eller kan beholdes?

Ved å se på røntgenbildene blir det klart om tannen eller tennene må fjernes, eller om de kan observeres. Tannlegen vil vurdere flere faktorer før han eller hun tar en beslutning, inkludert:

  • Plassering: Hvis visdomstannen er plassert slik at den ikke kan bryte gjennom tannkjøttet ordentlig, kan det være nødvendig å fjerne den for å unngå infeksjoner og smerte.
  • Vekstretning: Noen ganger kan visdomstenner vokse i uvanlige vinkler som kan påvirke de omkringliggende tennene. Dette kan også kreve fjerning.
  • Tilstand: Hvis visdomstannen allerede har vært gjennom gjentatte infeksjoner eller skader, kan det være best å fjerne den for å forhindre ytterligere problemer.
  • Alder: Som nevnt tidligere, er det vanligvis enklere å fjerne visdomstenner i ung alder.

Hva med prisen for å trekke visdomstann i Sarpsborg?

Prisen for å trekke visdomstann kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert kompleksiteten av prosedyren og teknikken. Helfo dekker noe av regningen dersom den må fjernes med kirurgi. Det er imidlertid viktig å huske at å behandle en problematisk visdomstann tidlig kan bidra til å forhindre kostbare komplikasjoner i fremtiden.

Det jobber erfarne tannleger på Tannkontoret i Sarpsborg som kan hjelpe deg med å vurdere tilstanden til visdomstennene dine og gi deg råd om den beste tilnærmingen for din spesifikke situasjon.

I konklusjonen er det viktig å forstå at visdomstenner ikke nødvendigvis må fjernes før man fyller 30. Imidlertid er det viktig å oppsøke tannlegen ved de første tegnene på problemer. Din tannlege vil være i stand til å vurdere situasjonen nøye og veilede deg om den beste behandlingsplanen, enten det innebærer fjerning eller forebyggende behandling. Hvis du er i Sarpsborg og lurer på prisen for å trekke visdomstann, kan du kontakte oss for en konsultasjon og kostnadsberegning. 

Du finner våre prislister her! 

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Råd og tiltak mot syreskader på tennene

Råd og tiltak mot syreskader på tennene

Unngå syreskader, beskytt tennene dine Syreskader på tennene er et vanlig tannproblem. Det skjer når sure matvarer eller sure drikker kommer i kontakt med tennene. Det kan svekke tannen og føre til ulike problemer. For å unngå disse skadene, er det fint å vite hva som...

Tannlegeskrekk – Vi hjelper deg med tannlegeskrekken!

Tannlegeskrekk – Vi hjelper deg med tannlegeskrekken!

Tannkontoret i Sarpsborg hjelper deg med tannlegeskrekken Tannkontoret i Sarpsborg har stor respekt for pasienter med tannlegeskrekk. Derfor tilbyr vi en individuelt tilpasset behandlingsplan som formes i samråd med hver enkelt pasient...

Hva koster en akutt tannlegetime i Sarpsborg? 

Hva koster en akutt tannlegetime i Sarpsborg? 

Når det haster med tannlegetime, kan mange kvie seg fordi man ikke vet hva det vil komme til å koste. På Tannkontoret i Sarpsborg tilbyr vi rask og profesjonell hjelp, samtidig som vi forsøker å sikre at du får riktig og nødvendig behandling. Hva er en akutt...