Forebygging av tannproblemer: Tips fra din lokale tannklinikk i Sarpsborg

tannklinikk

Din lokale tannklinikk i Sarpsborg gir deg tips om hvordan du kan forebygge tannproblemer. Nå skal vi avsløre hva tannlegene på Tannkontoret gjør for å holde tennene sine og munnen frisk, slik at du i størst mulig grad kan unngå akutt time hos tannlege.

Her er våre topp 5 tips for å unngå at du må bestille akutt tannlege.

TANNBØRSTE

Det er tydelig at det er viktig å bruke en myk tannbørste og pusse tennene grundig både om morgenen og kvelden. Det er også viktig å bruke jevne og lette bevegelser når man pusser tennene og følge en bestemt rekkefølge.

En interessant og relevant anbefaling er å pusse tungen for å unngå dårlig ånde. Forskning viser også at god munnhygiene kan bidra til å redusere risikoen for alvorlige sykdommer som hjertesvikt og leddgikt. Det er også viktig å være oppmerksom på at selv om det ikke er mulig å pusse bort hull, kan det å stoppe utviklingen av begynnende hull bidra til å unngå boring hos tannlegen.

Det er også verdt å merke seg at man ikke bør skylle bort tannkremen med vann, men heller la den virke på tennene. Det anbefales også å bytte ut tannbørsten når busten begynner å sprike for å sikre at tannbørsten fungerer effektivt.

TANNTRÅD

Det du pusser bort morgen og kveld er bakterier. Tannbørsten kommer ikke mellom tennene, det betyr at dersom du skal bli kvitt bakteriene mellom tennene må du bruke tanntråd eller mellomromsbørster.

Pass på å dytte tanntråden godt ned mellom tann og tannkjøtt, dersom det begynner å blø er det ikke farlig. Det blør ved bruk av tanntråd fordi det ligger bakterier der som lager en betennelse.

Betennelsen forsvinner ikke før bakteriene blir fjernet jevnlig over tid, akkurat på samme måte som at en betennelse i en finger ikke forsvinner før bakteriene er borte.

Det kommer til å være ømt og ubehagelig å bruke tanntråd dersom det blør, fortsett allikevel. Etter noen dager er blødningen borte og tannkjøttet friskt.

Mellomromsbørster er spesielt godt egnet til å holde rent dersom du har en bro, implantat, har tannkjøttsykdom eller du pga annen årsak ikke kan bruke tannbørste.

Tannlege eller tannpleier kan hjelpe deg med å veilede og velge korrekt størrelse på børsten

Jevnlig bruk av tanntråd kan også forebygge dårlig ånde.

FLUORSKYLL

Skyll gjerne med fluor morgen eller kveld.

Fluor er ikke farlig, du kan lese en artikkel om fluor her: Fakta om fluor!

PLAKKTABLETTER

På apoteket kan du kjøpe noe som heter plakktabletter, disse kan du benytte en gang i mnd for å se hvor det er bakteriene legger seg og hvor du må pusse ekstra godt. De fungerer på følgende måte:

  • puss tennene på vanlig måte
  • tygg tabletten
  • skyll grundig med vann 4-5 ganger
  • puss der du ser det er rødt, der er det ikke pusset godt nok

PS! Ikke bruk den rett før du skal ut, rødfargen kan sitte litt i etterkant.

ÅRSKONTROLL

Regelmessige tannlegekontroll er viktig for å oppdage eventuelle tannproblemer før det blir dyrt å behandle og tenner blir unødvendig skadet. Besøk hos tannlegen kan også bidra til å forebygge tannsykdommer som kan bli alvorlige hvis de ikke behandles raskt nok. Hos Tannkontoret anbefaler vi en kontroll hver 12. måned, men vi tilpasser også behandlingsplanen til din individuelle tannhelse.

Det er viktig å merke seg at mange tannproblemer utvikler seg gradvis, uten at man nødvendigvis merker det selv. Derfor er det viktig å være oppmerksom på eventuelle symptomer og smerter i munnen, og å oppsøke tannlegevakt eller akutt time hos tannlegen hvis det er behov for det.

Tannkontoret er en tannklinikk som tilbyr et bredt spekter av tjenester, inkludert akutthjelp og tannlegevakt. Våre erfarne tannleger har lang erfaring og kan hjelpe deg med alt fra enkle undersøkelser til mer omfattende behandlinger. Vi oppfordrer alle til å ta vare på tennene sine og til å følge anbefalingene fra tannlegen for å opprettholde god tannhelse.

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Det du trenger å vite: Tannhelsetjenestens kompetansesenter Rogaland utførte to forskningsstudier av ungdommers kunnskaper om syreskader. Den viste at de unge har god kunnskap om hull i tennene, men dårlig kunnskap om syreskader.  Hva er syreskader på tennene? Når...

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter. Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens...