Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

OPG panoramarontgenbilde tannkontoret

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter.

Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens røntgenapparatet snurrer rundt hodet ditt.

Grunnen til at tannlegen din ikke alltid tar panoramarøntgenbilde er strålevernloven. Strålevernloven er der for å beskytte oss mot unødvendig stråling, og sier at røntgenbilder kun skal tas når det er absolutt nødvendig. Med andre ord, det må være en god grunn for å ta bildet.

Basert på den kliniske undersøkelsen velger tannlegen hvilke type bilder som gir mest informasjon med minst mulig stråledose og kostnad.

For eksempel er den beste metoden for å lete etter hull de vanlige røntgenbildene, som vi tar på årskontrollen din. Erfaring viser at et panoramarøntgenbilde ikke er like godt til å lete etter hull som de vanlige bildene er, spesielt ikke på tennene foran.

Panoramabilde – OPG

Panoramarøntgenbilde er nyttig for å undersøke benforandringer eller problemer ved tannrøttene. Det er også situasjoner hvor panoramabilde ikke er tilstrekkelig. For eksempel er det vanskelig å oppdage små forandringer eller problemer i fronten av kjevene med panoramabilde.

Det er ikke greit å ta panoramabilder på rutinekontroller når det ikke er en nødvendig grunn til det. Dette kan føre til unødvendig strålingseksponering og unødvendige kostnader for deg.
Så neste gang du er hos din tannlege og lurer på hvorfor de ikke tar panoramabilde av deg, husk at din tannlege har en plikt til å oppfylle strålevernsloven og tar avgjørelse basert på beste ønske for tannhelsen din.

Panoramarøntgenbilde kan være svært nyttig i en rekke situasjoner. Her er noen av de vanligste grunnene til at tannlegen din bestemmer seg for å ta et panoramabilde:

  • Undersøkelse av visdomstenner. For å se visdomstennene dine, vurdere posisjonen deres og bestemme om de trenger fjerning eller annen behandling.
  • Påvisning av infeksjoner, cyster, svulster, og andre tilstander.
  • Behandlingsplanlegging: Før planlegging av en tannimplantat, regulering, større behandlingsplaner eller annet kirurgisk inngrep.
  • Påvisning av skader og brudd.
  • Ved tannkjøttsykdom.

Det er viktig å vite at selv om panoramarøntgenbilde er nyttig, skal det kun bli tatt når det er nødvendig.

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Er det trygt å kjøpe tannbleking på nett?

Er det trygt å kjøpe tannbleking på nett?

Hvis du har vurdert å bleke tennene dine, er det viktig å kjenne til regelverket satt av Mattilsynet. Ifølge de nyeste forskriftene kan “tannbleking” som inneholder 0,1–6 % virkestoff bare selges til tannleger, og bør bare utføres av en tannlege. Pasienter under 18 år...

5 grunner til at pasienten oppsøker Tannkontoret

5 grunner til at pasienten oppsøker Tannkontoret

Tannkjøttet blør Legger du noen gang merke til blødning når du pusser tennene? Dette er et vanlig problem, som kan være et tegn på en form for tannkjøttsykdom. Imidlertid er det vanligvis et tegn på betennelse i området, forårsaket av bakterier som har samlet seg på...