Hva må jeg tenke på etter jeg har trukket en tann?

tanntrekking

Uavhengig av årsaken til tanntrekking er det viktig å forstå hva som skjer etter inngrepet, og hvordan du best kan ta vare på deg selv for en rask og smertefri helbredelse. Her hos vår tannlege i Sarpsborg er vi her for å veilede deg gjennom prosessen og gi deg råd om hvordan du kan ta godt vare på munnhelsen din etter tanntrekking.

Tanntrekking: Hva du trenger å vite

Tanntrekking er en vanlig prosedyre som kan være nødvendig av flere grunner, inkludert tannråte, tannskader eller visdomstenner som skaper problemer. På tannlegekontoret vårt i Sarpsborg gjennomfører vi slike inngrep med forsiktighet og presisjon, og vi sørger for at du er komfortabel gjennom hele prosessen.

Før tanntrekking gjør vi en grundig vurdering, inkludert en klinisk undersøkelse og røntgenbilder, for å vurdere om tannen kan trekkes på vanlig måte, eller om en mer komplisert operasjon er nødvendig. Uansett metode vil inngrepet skje under lokalbedøvelse for å sikre minimal smerte.

Hva kan du forvente etter tanntrekking?

Umiddelbart etter tanntrekking kan du oppleve noen vanlige symptomer, inkludert smerter, hevelse og muligens litt blødning. Dette er en naturlig del av helbredelsesprosessen. Her er noen nyttige tips om hva du kan gjøre etter tannen er trukket:

  • Diett: Du kan spise og drikke som vanlig etter 3 timer, men unngå varm mat og drikke den første dagen.
  • Tygging: Unngå å tygge direkte mot såret.
  • Sugerør og røyking: Unngå bruk av sugerør og røyking de første dagene, da dette kan påvirke helbredelsen negativt.
  • Fysisk aktivitet: Ta det med ro og unngå tung fysisk aktivitet de første tre dagene etter tanntrekking.

Etter inngrepet vil tannlegen gi deg et kompress (vattbit) som du biter på i 30 minutter. Hvis det fortsatt blør etterpå, kan du bite på et kompress som vi sender med eller et rent sammenbrettet lommetørkle i 15 minutter. Dersom du opplever kraftig blødning, bør du kontakte oss.

Viktig helbredelsesråd etter tanntrekking

For å fremme en jevn og smertefri helbredelse, er det viktig å unngå kraftig skylling og berøring av såret, da dette kan provosere frem blødning og forstyrre dannelsen av en beskyttende «skorpe». I løpet av de første dagene etter inngrepet, skal du skylle forsiktig med en medfølgende væske, men unngå å pusse såret.

Hevelse er normalt og kan reduseres ved å holde hodet høyt og bruke en ispose mot ansiktet over operasjonsområdet. Pass på å unngå direkte kontakt mellom isposen og huden for å forhindre «frostskader.»

Lokalbedøvelsen vil vare i 2-4 timer, og når den avtar, kan smertene øke gradvis. Følg tannlegens resept for smertestillende medisiner for å lindre ubehaget. Vær oppmerksom på at det kan ta tid før kjevekammen blir jevn igjen, så vær tålmodig.

Når bør du kontakte tannlegen etter tanntrekking?

Smertene og hevelsen bør gradvis avta fra tredje dag. Imidlertid kan komplikasjoner som alveolitt (betennelse) oppstå dersom «skorpen» i hullet der tannen stod forsvinner for tidlig. Dersom du opplever uvanlige smerter 2-3 dager etter operasjonen, bør du kontakte oss for en konsultasjonstime.

Vi på Tannkontoret i Sarpsborg er her for å støtte deg gjennom hele prosessen med tanntrekking og helbredelse. Din velvære er vår prioritet, og vi er klare til å besvare alle dine spørsmål og bekymringer. 

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Det du trenger å vite: Tannhelsetjenestens kompetansesenter Rogaland utførte to forskningsstudier av ungdommers kunnskaper om syreskader. Den viste at de unge har god kunnskap om hull i tennene, men dårlig kunnskap om syreskader.  Hva er syreskader på tennene? Når...

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter. Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens...