Tannpuss: Hvor ofte, hvor lenge? Tannlegens anbefalinger!

Tannpuss

En sunn munn begynner med en god tannpussrutine. Riktig tannpuss er avgjørende for å opprettholde en god tannhelse. I denne artikkelen vil vi utforske spørsmålene om hvor ofte du bør pusse tennene, hvor lenge det bør gjøres, og hvilke tannkrem og tannbørste tannlegene våre i Sarpsborg anbefaler. Vi vil også ta en titt på tannkrem uten fluor og dens potensielle fordeler.

Hvor ofte bør du pusse tennene?

Tannlegene våre anbefaler sterkt å pusse tennene to ganger daglig – om morgenen og før du legger deg om kvelden. Denne rutinen hjelper til med å fjerne matpartikler, bakterier og plakk som kan bygge seg opp gjennom dagen og natten.

Konsekvent tannpussrutine kan bidra til å forhindre plutselige tannproblemer.

Visste du at det er en spesiell grunn til at du ikke bør skylle med vann etter tannpussen? Hvis du skyller med vann umiddelbart etter tannpussen, kan du faktisk skylle vekk fluoren som nettopp har blitt påført tennene. Dette reduserer effektiviteten av fluorens beskyttende virkning.

Spyttet spiller en langt viktigere rolle enn vi kanskje er klar over. Ikke bare hjelper spyttet med å holde munnen fuktig og letter svelgingen av mat, men spytt har også en viktig funksjon i å forebygge hull i tennene. Denne beskyttende mekanismen er essensiell for å opprettholde god munnhelse, og det er spesielt viktig å være oppmerksom på denne prosessen før sengetid.

Når vi inntar mat og drikke, spesielt sukker, gir vi næring til bakteriene som allerede finnes i munnhulen vår. Disse bakteriene spiser sukkeret og produserer syrer som kan være skadelige for tannemaljen – den beskyttende overflaten på tennene våre. Det er syren som fører til hull i tannen.

Spytt er faktisk en naturlig nøytraliserende agent som jobber for å balansere pH-nivået i munnen. Det betyr at spyttet hjelper til med å motvirke det sure miljøet som bakteriene på tennene skaper.

Spyttproduksjonen reduseres når vi sover. Dette skyldes naturlige fysiologiske prosesser i kroppen vår. Når spyttproduksjonen avtar, minker også den beskyttende effekten av spyttet på tannemaljen. Dette gjør tennene mer sårbare for syreangrep gjennom natten. Derfor blir det ekstra viktig å ta vare på tennene før vi skal sove.

Tannkontoret blogginnlegg hvor lenge bor man pusse tennene

Hvor lenge bør man pusse tennene?

Ta deg tid – To minutter gjør en forskjell

Når du tar tannbørsten i hånden, husk å ta deg tid. To minutter kan virke som en liten stund, men det er faktisk den optimale tiden for å gi tennene dine den grundige rengjøringen de fortjener. I disse to minuttene får tannkremen muligheten til å gjøre jobben sin skikkelig – nemlig å kvitte seg med plakk og skadelige bakterier.

Børst med kjærlighet – Jevne bevegelser og riktig trykk

Når du pusser tennene, er det viktig å huske på teknikken. Bruk jevne bevegelser og unngå å bruke for mye trykk. Det er fristende å skrubbe tennene som om du skulle vaske gryter, men forsiktig og kontrollert børsting er veien å gå. Ikke vær for hardhendt.

Alle flater teller – Ikke glem noen!

For å sikre at hver eneste tann får kjærlighet og omsorg, må du børste alle flatene. Her er en enkel guide:

  • Toppen av Tannen: Husk å gi denne overflaten litt ekstra oppmerksomhet. Matrester og plakk kan samle seg her.
  • Fremsiden av tennene: Bruk myke bevegelser og jobb deg fra tann til tann.
  • Baksiden av tannen: Ofte oversett, men like viktig. Ta deg tid til å nå de bortgjemte stedene. Puss alltid bak bakerste tann.

Tannkjøttet, smart teknikk:

Når du pusser i overgang tannkjøtt og tann er det mange som ikke kommer til skikkelig. Her er noen smarte triks:

  • Justert åpning: Ikke gap for høyt. Det kan gjøre det vanskelig å nå tennene mot kinnet bakerst.
  • Slappe Lepper: La leppene være avslappet. Dette gjør det enklere å nå tannkjøttet i overgang tann/tannkjøtt.
  • Tungebevissthet: Pass på at tungen din ikke kommer i veien. Dette kan hjelpe deg med å få tilgang til overgang mellom tann/tannkjøtt inn mot tungen.

Tannkontoret blogginnlegg fluor i tannkremen

Det magiske fluoret i tannkremen

Tannlegene våre her i Sarpsborg gir tommel opp til tannkremer med fluor – dette stoffet forebygger karies! Så, puss med fluor og gi karies en knyttneve.

Skum eller ikke skum – Det er spørsmålet

Nå, vi har en liten hemmelighet: SLS, eller sodium lauryl sulfate, er det som skaper det skummet vi føler gjør munnhulen ren. Men her er sannheten: Tannlegene våre vet at noen pasienter savner skummet når man bytter til en tannkrem som ikke skummer, men frykt ikke, dine tenner blir fortsatt rene som fløyel selv uten skumshowet. For de av oss med sarte slimhinner, er det faktisk en fordel å velge en uten SLS. Zendium og Sensodyne er våre tannkrem helter her!

Tannkrem uten fluor: Er det et smart valg?

Noen mennesker kan vurdere tannkrem uten fluor av ulike grunner, men det er verdt å merke seg at fluor har en viktig funksjon i å beskytte tennene mot karies. Hvis du vurderer tannkrem uten fluor, anbefales det å diskutere dette med en av våre erfarne tannleger i Sarpsborg før du tar en beslutning. De kan gi deg veiledning basert på din individuelle tannhelse. Dette er hva Tannlegeforeningen skriver om fluor her!

Vanlig tannbørste børster vs. elektrisk elektrisk tannbørste

Når det kommer til tannbørster – manuell eller elektrisk tannbørste? Svaret? Begge er superhelter så lenge du bruker riktig teknikk. Velg en myk eller ekstra myk børste. De er skånsomme mot tennene dine, og de rengjør uten å irritere. Vi ser oftere og oftere skader på tennenes tannhalser på grunn av hard pussing med tannbørste som ikke er myk

Oppsummering

Når smilet ditt trenger litt kjærlighet, er tannlegene våre i Sarpsborg på laget ditt! Fluor i tannkremen din gir kariesen en god skalle, og en tannkrem uten skum er som en mild klem til de sarte munnhinnene..

Myke børstehelter er klare til aksjon uansett om du liker manuell tannbørste eller elektrisk elektrisk.

Husk at nøkkelen til sunn tannhelse starter hjemme.

Uansett om du leter etter den beste tannkremen, råd om tannbørster eller akutt tannlegehjelp i Sarpsborg, står vi klare til å hjelpe deg med din tannhelse.

Trenger du tannlege?

Ønsker du flere gode råd om tannhelse?

Abonner på vårt nyhetsbrev, vi lover å ikke spamme deg med unødvendige e-poster


Ønsker du å lese mer?

Under finner du våre siste artikler.

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Hvordan kan syreskader unngås blant ungdom?

Det du trenger å vite: Tannhelsetjenestens kompetansesenter Rogaland utførte to forskningsstudier av ungdommers kunnskaper om syreskader. Den viste at de unge har god kunnskap om hull i tennene, men dårlig kunnskap om syreskader.  Hva er syreskader på tennene? Når...

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Må jeg ta OPG (panorama-røntgenbilde) hos tannlegen?

Noen ganger får vi på Tannkontoret spørsmål om hvorfor vi ikke tar panoramarøntgenbilde (OPG) på årlige undersøkelser eller på nye pasienter. Panoramarøntgenbilde er et stort bilde som avbilder kjever, kjeveledd, bihuler og tenner. Du står oppreist i en maskin mens...